Napetosti

Raspuštena postrojba 'Berkut' u Ukrajini: Ako netko ugrozi Krim, Rusija ulazi u rat?

Vijesti / Flash | 26. 02. 2014. u 08:59 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalne ukrajinske policijske snage za rasturanje prosvjeda 'Berkut', posebno omražene tijekom nedavnih prosvjeda, raspuštene su.

Ovo je objavio danas ukrajinski prijelazni ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov na svojoj Facebook stranici.

''Snage 'Berkut' više ne postoje'' - naveo je Avakov i dodao da je potpisao dekret za raspuštanje ovih specijalnih policijskih snaga.

Ove jedinice bile su udarna snaga protiv prosvjednika u Ukrajini i postoje snimke na kojima se vidi da pucaju bojevim mecima na masu, navodi agencija France Press.

Njihove uniforme su lako prepoznatljive i razlikuju se od ostalih policijskih jedinica. Na ramenu imaju poseban znak bijelog orla ('Berkut' znači carski orao na ukrajinskom).

Najmanje 82 ljudi, od kojih desetak policajaca, poginuli su u sukobima između prosvjednika i policije prošle nedjelje u Kijevu. To je dovelo do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča poslije tromjesečnih prosvjeda i imenovanja predsjednika parlamenta za vršitelja dužnosti šefa države.

Nove ukrajinske vlasti trebaju ove nedjelje imenovati novu prijelaznu vladu, a već je počela kampanja za predsjedničke izbore zakazane za 25. svibanj, prenosi B92.

Dužnosnici ruske vlade otkrili su kako je Rusija spremna ući u rat zbog regije Krim kako bi zaštitila etničko rusko stanovništvo i vojnu bazu.

- Ako se Ukrajina podijeli, to će sigurno pokrenuti rat. Prvo će izgubiti Krim jer ćemo ga mi štititi, kao što smo to radili i u Gruziji - rekli su iz ruske vlade.

Uvjereni su kako sve u posljednjih nekoliko dana vodi tome da će se Ukrajina potpuno podijeliti.

Dio stanovnika ukrajinskog poluotoka Krima okupilo se i danas uzvikujući "Rusijo, spasi nas", a prosvjednike u Kijevu prozvali su banditima koji pokušavaju sastaviti novu vladu, javlja RT.

Demonstranti u Sevastopolju, najvećem proruskom gradu na Krimu, blokirali su ulaz u zgradu parlamenta na Krimu.

Agencija AP saznaje da je Vladimir Putin o Ukrajini razgovarao sa svojim sigurnosnim dužnosnicima, ali detalji razgovora nisu poznati.

U utorak su dvoja oklopna kola parkirana u Sevastopolju kada je 500-tinjak prosvjednika tražilo imenovanje ruskog predstavnika Alekseja Čalija na čelo gradske uprave.

Krim je inače ukrajinski poluotok na sjevernoj obali Crnog mora. U političkom smislu, to je Autonomna Republika Krim, u kojoj živi više od 60 posto Rusa.

Kopirati
Drag cursor here to close