VIDEO

Raspodjela novca drma koaliciju: SDA traži obustavu samovolje HDZ-a BiH

Vijesti / Flash | 02. 02. 2016. u 19:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon odluke Kolegija SDA, koji zahtijeva povlačenje odluke ministrice financija Federacije Jelke Milićević o raspodjeli javnih prihoda, reagirala je i opozicija. Tvrde, argumenti za odluku su nezakoniti i nužne su izmjene.

SDA zahtijeva od federalne ministrice financija Milićević da odluku o raspodjeli javnih prihoda stavi van snage jer je, ističu, donesena na štetužupanija s većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Traže da bude spriječena samovolja pojedinih ministara HDZ-a BiH, te kažu da njihova politika u ovom slučaju nije prihvatljiva.

"Ovo rješenje je neodrživo. Mi iz SDA tražimo da se ono izmijeni i da se primijeni dosadašnji način utvrđivanja koeficijenata za kantone i općine s jedinstvenog računa, i da to vrijedi sve do donošenja novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda", kazao je Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Stavove dijeli i opozicija. Tvrde, riječ je o još jednom u nizu poteza kojima HDZ BiH pokazuje da ima potpunu autonomiju u Vladi Federacije. Argumenti na kojima je zasnovana odluka ministrice Milićević, ističu, nisu u skladu sa zakonom, i da je prije bilo kakve raspodjele sredstava potrebno riješiti druga pitanja - poput objave rezultata popisa.

"Prije svega, prethodno pitanje koje se mora riješiti jeste objava popisa stanovništva, pošto je on ključni parametar da se prebrojimo po kantonima i ne vidimo nijednog razloga zašto se ne objavi barem dio koji će nam omogućiti da napravimo pravedniju raspodjelu javnih prihoda po kantonu", poručuje Aner Žuljević, član Predsjedništva SDP-a BiH.

"Da li je ona kao kriterij broja stanovnika u obračunu formule uzela preliminarne rezultate popisa iz 2013. godine. Napominjem da ti rezultati popisa broja stanovnika nisu službeni, nisu objavljeni i ne mogu biti uzeti u ovu formulu", ističe Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo financija nedavno se oglasilo priopćenjem. Navode, prilikom izrade formula korišteni su podaci potvrđeni u Agenciji za statistiku BiH: "Podaci o broju stanovnika korišteni za izračun koeficijenta raspodjele prihoda od neizravnih poreza za 2016. godinu su preuzeti službeni preliminarni rezultati provedenog popisa stanovništva u BiH 2013 godine., potvrđeni u Agenciji za statistiku BiH."

Županijske proračunske blagajne sve su praznije. A odlukom ministrice financija, ukoliko zaživi, Kanton Sarajevo, Tuzlanska, Zeničko-dobojska i Bosanskopodrinjska županija pretrpjet će nesagledive financijske štete, piše FTV.

Milićević je prokomentirala i izjave ljudi iz SDA koji zahtijevaju da, kako su naveli, "ministrica financija u Vladi FBiH stavi izvan snage svoju odluku o raspodjeli javnih prihoda, jer je ista nezakonita i donesena na štetu kantona sa bošnjačkom većinom" te su zatražili od "Vlade FBiH i Parlamenta FBiH da posvete dužnu pažnju ovom pitanju i spriječe samovolju pojedinih ministara HDZ BiH".

"Nema tu samovolje. Svi se mi ponašamo u skladu sa našim ovlastima i zakonom. Ja imam zakonske ovlasti po Zakonu o pripadnosti prihoda i to je moja obveza da napravim raspodjelu sredstava. Uvijek ima zadovoljnih i nezadovoljnih i sve ono što je zakon odredio i definirao to je tako bilo. Osnovni kriterij korišten u toj raspodjeli je broj stanovnika koji ima najveći utjecaj na koeficijent", kazal je Milićević za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close