(Ne)pravda

Raskidaju se ugovori: Nema novca za tužitelje i suradnike u BiH

Vijesti / Flash | 15. 04. 2015. u 14:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obustavljanjem sredstava iz fondova Europske unije (EU) određeni broj tužitelja za ratne zločine ostao je bez plaća, s pojedinim stručnim suradnicima su raskinuti ugovori, a nema novca ni za financiranje dolaska svjedoka. I dok su županijska tužiteljstva većinom uspjela da sredstva za plaće osiguraju od vlada, okružna tužiteljstva u Republici Srpskoj posljednje plaće tužiteljima angažiranim po IPA projektu isplatila su za siječanj, odnosno ožujak.

Pomoć Europske unije u ukupnom iznosu od 14,8 milijuna eura bila je namijenjena i za materijalne troškove, koji uključuju istražne radnje, putne troškove za ispitivanje svjedoka, vještačenja i slično. Međutim, neuplaćivanjem tranše za ovu godinu ta sredstva nedostaju. EU je odlučila da uskrati uplatu pomoći za ovu godinu dok BiH ne usvoji Strategiju za reformu sektora pravde u BiH za period 2014.–2018.

Proračunsku podršku koristilo je 16 tužiteljstava i šest sudova, u kojima je u 2014. godini zaposleno ukupno 20 tužitelja i sedam sudaca, te 115 stručnih savjetnika, suradnika i administrativno-tehničkih radnika. Ukupno šest tužitelja i 12 stručnih suradnika i pomoćnika u okružnim tužiteljstvima u Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Banja Luci posljednju plaću je dobilo u siječnju.

"Morali smo raskinuti radni odnos sa stručnim suradnicima i administrativnim radnicima", kazao je Srđan Vukanović iz Okružnog tužiteljstva u Trebinju. Ovo tužiteljstvo je od europskih sredstava bilo formiralo cijeli tim za slučajeve ratnih zločina, uključujući tužitelja i šest stručnih suradnika i pomoćnog osoblja. Oni su posljednje plaće isplatili za ožujak jer su u početku kasnili sa provođenjem projekta, pa im je ostalo sredstava do ovog mjeseca.

U Okružnom tužiteljstvu u Doboju, koje je angažiralo dva tužitelja za ratne zločine i šest pomoćnika, također nisu produžili ugovore jednom broju suradnika, a vjerojatno neće ni ostalima. Posljednje plaće u siječnju dobila su i dva tužitelja i tri suradnika u Banja Luci, tužitelj i suradnik u Istočnom Sarajevu, te tužitelj i dva pomoćnika u Bijeljini.

S obzirom na probleme s europskim sredstvima, županijska tužiteljstva u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Livnu i Orašju – potpisala su privremene sporazume s lokalnim vladama, koje iz proračuna plaćaju plaće do uplate europskih fondova. "Ovo je samo prijelazno rješenje, gdje se ljudi financiraju iz proračuna", rekao je Adnan Tulić, glasnogovornik Tužiteljstva u Bihaću.

Međutim, Tužiteljstvo u Mostaru nije uspjelo iznaći ovakvo rješenje s obzirom da se tamošnja vlada nalazi u tehničkom mandatu, pa nije u mogućnosti preuzeti obaveze, tako da dva tužitelja i pet stručnih suradnika odsiječnja rade bez primanja. Županijsko tužiteljstvo u Zenici do sada je dobilo samo obećanja od Vlade, tako da su tri stručna suradnika posljednju plaću dobila za veljaču.

Glasnogovornica Županijskog tužiteljstva iz Travnika Edita Jaganjac kaže da su se uštedama osigurale plaće za jednog tužitelja i dva stručna suradnika do svibnja ove godine, ali da se zato već osjete problemi u radu na istragama.

"Problemi se osjete jer nema se novca za pozivanje svjedoka, stoga predmeti stoje u fazi istrage. Zahtjevi po međunarodnoj pravnoj pomoći također su na čekanju, zatim ne mogu se platiti razna vještačenja koja su potrebna. Očekivali smo u ovom periodu podizanje četiri optužnice, ali sve će se to prolongirati i stagnirati, tako da je stanje alarmantno", kaže Jaganjac.

Iz Tužiteljstva BiH je ranije priopćeno da je egzistencija 22 uposlenika, od čega pet tužitelja i 17 stručnih suradnika, ugrožena suspenzijom sredstava iz EU. Posljednja uplata njima je bila za dio ožujske plaće, naveo je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close