Dretelj

Raguži oslobođeni optužbi za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine

Vijesti / Flash | 13. 01. 2014. u 16:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH oslobodio je Veselka i Ivu Raguža optužbi za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine 1993. godine.

Oni su oslobođeni optužbi za uhićenje i zatvaranje muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Stoca, preseljenje bošnjačkih žena i djece, te fizičko zlostavljanje i mučenje civila u Dretelju od početka srpnja do kraja kolovoza 1993. godine.

“Zbog proturječnosti svjedoka u ključnim dijelovima, Sud nije mogao zaključiti da su Veselko i Ivo Raguž kazneno odgovorni za ova djela”, kazala je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Prvostupanjsko vijeće također nije moglo utvrditi da je Veselko Raguž bio odgovoran za zločine po zapovjednoj odgovornosti, javlja Justice Report.

Veselku Ragužu se sudilo kao zapovjedniku Četvrte brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a Ivi Ragužu kao pripadniku ove jedinice. Obrazlažući presudu, Sudsko vijeće je kazalo da je veliki broj svjedoka Tužiteljstva BiH potvrdio da su bili uhićeni, ali nisu mogli precizirati tko je to učinio.

“Svjedoci su istaknuli da ih je slobode lišila vojska HVO-a. Za njih i nije bilo bitno koja je to jedinica bila, ali za utvrđivanje odgovornosti Veselka Raguža bilo je potrebno utvrditi da je to učinila njegova jedinica”, kazala je Kreho.

Događaji iz optužnice, kako je zaključilo Sudsko vijeće, dogodili su se u vrijeme kada je na području Stoca i Čapljine bilo više jedinica, ali da Sud nije mogao zaključiti izvan razumne sumnje da su određene radnje izvršili pripadnici Četvrte bojne.

“Tijekom dokaznog postupka, Tužiteljstvo se ograničilo na to da je Veselko Raguž bio zapovjednik Četvrte bojne i ništa više”, rekla je Kreho.

Suđenje Ragužima počelo je u prosincu 2011. godine. Optuženima su ukinute mjere zabrane, a na ovu presudu moguće se žaliti Apelacijskom vijeću Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close