Županijski sud

Raguž osuđen na dvije godine zatvora

Vijesti / Flash | 26. 03. 2012. u 09:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud Mostar oglasio je danas krivim Miroslava Raguža, (1960) iz Stoca, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a proširenom optužnicom Županijskoga tužiteljstva Mostar i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te ga nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora.

Raguž je oglašen krivim da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između HVO-a i A RBiH kao pomoćnik zapovjednika SIS-a HVO-a u Brigadi "knez Domagoj", u "Koštanoj bolnici“ na području općine Stolac u razdoblju od početka kolovoza do kraja listopada 1993. godine postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba i o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Predsjedavajući Sudskoga vijeća Hamo Kebo kazao je kako je Ragužu izrečena minimalna kazna budući je kao pomoćnik zapovjednika imao ograničeno djelovanje rada.

Tužitelj Županijskoga tužiteljstva koji je zastupao optužnicu, Adis Nuspahić kazao je kako je zadovoljan osuđujućom presudom i visinom kazne.

Podsjećamo, Bojan Krešić, branitelj optuženog Raguža nedavno se u završnim riječima osvrnuo na proširenu optužnicu napominjući kako se tužiteljstvo nije trebalo okoristiti dokazima obrane budući da je svjedok obrane zapravo ustvrdio kako su dvojica oštećenih bili ratni zarobljenici, odnosno pripadnici A RBiH, nakon čega je Tužiteljstvo i proširilo optužnicu.

Inače, u dokaznom postupku, saslušana su, uz ostalo, četiri svjedoka-oštećena na okolnosti protuzakonitog zatvaranja 03. 08. 1993. godine u "Koštanoj bolnici", u Stocu, zajedno sa skupinom Muslimana-Bošnjaka, a dvojica od njih prepoznala su Raguža kao osobu koja ih je ispitivala, ali ih on, kako su ustvrdili, nije osobno fizički zlostavljao, nego drugi koji su ih privodili.

Optužnicu je podiglo Tužiteljstvo BiH 12. 09. 2009. godine, a preuzelo Županijsko Tužiteljstvo Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close