Nema želje za kontrolom

Radončić poziva međunarodnu zajednicu da spriječi Bakirov utjecaj na OSA-u

Vijesti / Flash | 17. 08. 2017. u 10:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U parlamentu BiH i dalje ne postoji jedinstvena ocjena u vezi s uspostavljanjem parlamentarne kontrole nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Naime, Fahrudin Radončić, lider SBB-a i izaslanik u Domu naroda BiH, smatra da bi Komisija za nadzor rada OSA-e što prije trebalo da zakaže sjednicu i preuzme parlamentarnu kontrolu nad njom, te da ne čeka da se riješi pitanje novog predsjedavajućeg, nakon što je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a, napustio tu poziciju, pišu Nezavisne.com.

"Gospodin Osman Mehmedagić (direktor OSA) i njegov politički mentor gospodin Bakir Izetbegović žele manipulacijama nad Komisijom stave OSA, koja treba da se bavi otkrivanjem terorizma, pod svoju, a ne parlamentarnu kontrolu. Upravo sam se vratio s ročišta gdje su četiri agenta posmatrala ko to dolazi da sluša ročište Radončiću. Toliko je ta služba postala devijantna", kaže on i dodaje da OSA upravlja turska obavještajna služba s primjesama ruskog uticaja.

Poziva međunarodnu zajednicu da spriječi da OSA postane institucija pod kontrolom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i lidera SDA, s ciljem prikrivanja političkih ubojstava i prikrivanja ko je napao Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera Srbije, tijekom komemoracije u Potočarima. Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, također vjeruje da je OSA pod kontrolom Izetbegovića, s tim da on smatra da im SDS pomaže u tome, i sprečava da se ispuni zakonska uloga OBA da o sigurnosnim izazovima obavještava institucije RS, pišu Nezavisne.com.

Neprihvatljivo je, kako je istaknuo, da Mehmedagić šalje dopise Vijeću za provođenje mira, OHR-u i veleposlanstvima u kojima, kako tvrdi, daje lažne i netačne informacije o stanju u RS i da njene institucije kvalifikuje kao antidaytonske. Košarac dalje ističe da je Špirić napustio Komisiju kao neku vrstu protesta i inzistiranja na tome da se OSA vrati u zakonsko djelovanje i da parlament BiH ostvari kontrolu u skladu sa svojim ovlaštenjima.

"Mi ćemo insistirati da Vijeće ministara smijeni menadžment OSA i da onda Narodna skupština RS obaveže srpskog člana Predsjedništva da povuče saglasnost za imenovanje ovakvog menadžmenta i da se uđe u pospremanje odnosa u toj zaista važnoj instituciji", rekao je Košarac. Za Dragana Mektića, ministra sigurnosti, nastojanja SNSD-a da se promijeni rukovodstvo OSA i okrivi SDS predstavlja pokušaje da se zaustavi nekoliko predmeta na kojima OSA radi, a koje, kako kaže, ne može otkrivati u javnosti. Kako tvrdi, Špirić je pokušao skrenuti rad OSA od tih predmeta. "Oni su duboko ušli politički u rad OSA-e na način da su prisiljavali na određena kadrovska rješenja i tako pokušali da utiču direktno na operativni rad OSA", rekao je Mektić.

On je dodao da je dobro da je Špirić otišao kako bi se, kako je rekao, mogla provesti nezavisna i sveobuhvatna istraga. Iz SDA nam se juče niko nije javljao na telefon, niti odgovorio na SMS poruke. 

Kopirati
Drag cursor here to close