Nastavak suđenja

Radončić i ostali: Korektni i kooperativni prilikom uhićenja

Vijesti / Flash | 26. 04. 2017. u 15:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Državnog tužiteljstva je na suđenju za ometanje rada pravosuđa naveo da su optuženi Bakir Dautbašić i Fahrudin Radončić bili korektni prilikom uhićenja u siječnju 2016. godine.

Saslušanje nekadašnjeg službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Ševke Čomora je nastavljeno unakrsnim ispitivanjem Radončićeve Obrane, te je branitelja Dragana Barbarića zanimalo je li svjedok u ožujku prošle godine ulazio u pritvorsku jedinicu i vršio određene provjere koje se tiču izuzimanja medicinske dokumentacije.

Tužiteljstvo je prigovorilo da se to odnosi na drugi predmet, što je svjedok i potvrdio, obrazlažući da je postojala nova naredba. Na pitanje branitelja, svjedok je rekao da, koliko je on shvatio, predmet je bio protiv nepoznatih izvršitelja, piše BIRN.

Branitelj Barbarić je podsjetio svjedoka da je 11. siječnja prošle godine podnesen izvještaj protiv Dautbašića i Bilsene Šahman zbog ometanja rada pravosuđa, a 26. siječnja i dopuna izvještaja koja je obuhvatila Radončića i u kojoj su navedena djela udruživanje radi činjenja djela i trgovina utjecajem.

''Dopuna izvještaja utemeljena je na osnovu materijalnih dokaza koji su prikupljeni tijekom istrage i istražitelji koji ga čine vrše kvalifikaciju djela, ali ona ne obvezuje tužitelja'', naveo je svjedok.
Kada je branitelj predočio dopunu izvještaja i zatražio da se obilježi dio koji se odnosi na trgovinu utjecajem, svjedok je nakon kratko pregleda dokumenta rekao da se to djelo ne spominje u dispozitivu.

Barbarić je utvrdio da nema nijednog elementa trgovine utjecajem, i da se pojavljuje tek kada je tužitelj Božo Mihajlović izvršio saslušanje.

Na upit Radončića o njegovom uhićenju u Tarčinu, svjedok je odgovorio da ne zna koliki je bio broj specijalaca, niti koliko ih je bilo u kombiju u pripravnosti, ali da je u kabinetu optuženog bio samo jedan pripadnik Specijalne jedinice.

Utvrdio je svjedok da je Radončić prilikom uhićenja bio ''vrlo korektan'', a prethodno je isto ponovio i za Dautbašića, za kojeg je dodao da je bio i kooperativan.

Svjedok je rekao i da je bilo malo spora oko kopije zapisnika saslušanja Armina Cibre u SIPA-i, koji je prilikom pretresa izuzet, ali se sa tim nije složio optuženi.

''Sporili smo se oko druge stvari, jer je spajalicom na taj dokument bila zakačena kaznena prijava na bazi lažnog iskaza gdje me je Cibra optužio za više stvari'', pojasnio je Radončić, a prenosi detektor.ba.

Svjedok se nije mogao sjetiti dokumenta koji je Radončić spomenuo.

Radončića, Dautbašića, Šahman i Zijada Hadžijahića optužnica tereti za ometanje rada pravosuđa te davanje i primanje koristi za trgovinu utjecajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Na dodatno pitanje tužiteljice Elvire Stanojlović, svjedok je pojasnio da zapisnik o Cibrinom saslušanju nije dostavljen Tužiteljstvu, gdje je i saslušan nakon dan-dva.

Pojasnio je tužiteljici da je Azra Sarić 2014. dala izjavu u predmetu koji je „na neki način“ povezan sa ovim, a to je onaj protiv Kelmendija na Kosovu.

Branitelj Asim Crnalić je upitao svjedoka je li mu poznato da taj iskaz ne tereti Radončića, što je ovaj i potvrdio, te rekao da je na Sarić vršen pritisak da Kelmendi bude zaštićen.
Nastavak suđenja je predviđen za 17. svbanj.

Kopirati
Drag cursor here to close