Ne funkcionira

Radmanović: Međunarodna zajednica potpuno neuspješna u svemu što je uradila u BiH

Vijesti / Flash | 02. 08. 2014. u 06:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da se međunarodna zajednica pokazala potpuno neuspješnom u svemu što je uradila u BiH nakon Dayjtonsko-pariskog mirovnog sporazuma i dodao da sve procese, kao i one u vezi sa ustavnim pitanjima, moraju voditi domaći političari.

"Sve što je nakon tog sporazuma uradila međunarodna zajednica pokazalo se da nije uspjelo. Bilo je nekoliko pokušaja promjene Ustava BiH, bilo da je to rađeno pod prijetnjama ili pritiscima. Ustav BiH je, između ostalog, dogovor političkih elita, a pogotovo u zemlji kao što je BiH u kojoj su političke elite ujedno i nacionalne elite", rekao je Radmanović.

On je sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da je njegovo, kao i mišljenje većine u Srpskoj da je Daytonski sporazum sve idealno napravio i da je najbolja osnova za razgovore i dogovore.

"Ovde ne vrijedi ništa silom uraditi i da bi nešto uspjelo to domaći moraju uraditi, jer u suprotnom stvari neće funkcionirati", rekao je Radmanović.

Govoreći o najnovijim stavovima Međunarodne krizne grupe, Radmanović je rekao da je novina što i oni smatraju da OHR mora da ode iz BiH.

Radmanović je rekao da je jedna od važnijih stvari u razvoju Europe i ovih prostora projekat "Južni tok", u čijoj realizaciji Republika Srpska ne zaostaje i ima odlične kontakte sa ruskom kompanijom "Gasprom" i rukovodstvom Rusije.

"Ovo što rade u Federaciji BiH u vezi sa ovim projektom je smješno i u potpunosti je protiv njihovih interesa. Ekipe, koje je u razgovorima predvodio Zlatko Lagumdžija, prevarili su predstavnike Rusije. Lagumdžija je u Moskvi obećao da će sve biti završeno oko ''Južnog toka'', a ovdje nije ništa završio", kaže Radmanović.

On je naglasio da će Republika Srpska morati sama dogovoriti sve stvari u vezi sa "Južnim tokom", bez obzira na stavove iz Sarajeva.

Radmanović je istakao da se iz Sarajeva daju neke krupne ocjene o stanju u određenim zemljama u svijetu, koje svima u BiH prave probleme i štete.

"Tu prije svega mislim na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji daje ocjene, koje nisu ocjene Predsjedništva, kao što je pitanje sukoba Izraelaca i Palestinaca, izjava o narastajućem islamu, stav u vezi sa Egiptom i slično", rekao je Radmanović.

On je rekao da je tu riječ o isključivosti stavova jedne linije u BiH koja hoće da se nametne svima, dodajući da u BiH postoje različiti pogledi na mnoga pitanja i da vlada netolerancija prema različitim stavovima.

Kopirati
Drag cursor here to close