POROŠENKO

Putin želi 'cijelu Europu'

Vijesti / Flash | 03. 08. 2015. u 09:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u razgovoru za RFI optužio svog ruskog kolegu Vladimira Putina da želi "cijelu Europu", ocijenivši "mogućom" agresiju Rusije na Finsku i baltičke zemlje.

''Putin će ići onoliko daleko koliko mu se to odobri. On želi cijelu Europu'', rekao je Porošenko. Ukrajinski predsjednik tvrdi da je pripajanjem Krima i agresijom na istoku Ukrajine Putin razbio međunarodni sigurnosni sustav. Krim je pripojila Moskva u ožujku 2014. godine nakon okupacije poluotoka od ruskih trupa i spornog referenduma, ocijenjenog nelegalnim od Kijeva i zapadnih zemalja.

''Je li moguća agresija na Finsku ? Da. Finska je toga dobro svjesna. Agresija na baltičke zemlje, je li ona moguća ? Sigurno. Agresija u prostoru Crnog mora, je li ona moguća ? Da - upozorio je Porošenko.

Zbog toga, kaže, kada govori o Ukrajincima koji se bore na istoku zemlje, govori o borbi za demokraciju, slobodu i sigurnost cijelog europskog kontinenta. U sukobu između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine od travnja 2014. godine poginulo je više od 6.500 ljudi.

''Ovo je prava agresija na moju zemlju i u trenutku dok mi razgovaramo 9.000 ruskih vojnika opremljenih modernim ruskim oružjem drži okupirano moje područje'', rekao je predsjednik Porošenko, osudivši "brutalno kršenje međunarodnog prava".

Novo primirje je uspostavljeno 15. veljače u separatističkoj regiji Ukrajine, ali razmjena vatre se nastavlja gotovo svakodnevno.

Kopirati
Drag cursor here to close