Nekad bilo...

Putin tvrdi da je razgovarao s Clintonom o pridruženju Rusije NATO-u

Vijesti / Flash | 12. 06. 2017. u 11:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je u ranom razdoblju svog mandata razmišljao o ideji da se Rusija pridruži NATO-u.

U niz intervjua s američkim filmskim režiserom Oliverom Stoneom, Putin je izjavio da je bio zapitan o eventualnom ruskom pridruživanju alijansi kada je ondašnji američki predsjednik Bill Clinton posjetio Moskvu u 2000.

''Tijekom sastanka, rekao sam: "Razmotrimo opciju da bi se Rusija mogla pridružiti NATO-u". Clinton je kazao "zašto ne?". Američko izaslanstvo postalo je tada, međutim, vrlo nervozno'',  izjavio je Putin.

Ruski predsjednik je izjavio u intervjuu nekoliko mjeseci prije Clintonove posjete u lipnju 2000 godine da se ne protivi ruskom pridruženju alijansi, ali su njegovi komentari Stoneu prva javna potvrda te teme.

Stone je obavio intervjue u razdoblju 2015.-2017. Oni će biti prikazani na američkoj kablovskoj TV mreži Showtime u četiri djela počevši od danas. Prvi dvosatni segmenti postali su dostupni medijima prije prikazivanja intervjua.

U tim segmentima Putin je opisao Rusiju pod njegovim čelništvom kao zemlju koja nastoji poboljšati odnose, ali je nezadovoljna "imperijalističkim mentalitetom" Washingtona.

Usprkos Putinovom nekadašnjem zanimanju za pridruženje NATO-u, on je u intervjuima sa Stoneom kritizirao alijansu zbog njenog širenja na istok prema ruskim granicama, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close