Odluke

Putin rehabilitirao krimske Tatare

Vijesti / Flash | 21. 04. 2014. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putin potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara i drugih etničkih manjina koje su bile ugnjetavane za vrijeme vlasti Jozefa Staljina u Sovjetskom Savezu.

"Potpisao sam dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara, Armena, Njemaca, Grka - svih onih koji su bili ugnjetavani za vrijeme Staljinove represije", rekao je Vladimir Putin na sastanku Državnog vijeća, prenio je Reuters.

Pripadnici tatarske manjine, kojih ima 300.000 i čine oko 15 posto stanovništva Krima, prošlog mjeseca su izrazili protivljenje pripajanju tog poluotoka Rusiji.

Inače, ranije danas, ruski predsjednik je odobrio zakonske izmjene za jednostavnije dobijanje ruskog državljanstva za građane bivših sovjetskih republika koji govore ruski. Do izmjena je došlo poslije ruske aneksije poluotoka Krim u Ukrajini i tenzija na istoku Ukrajine, koja je naseljena pretežno stanovništvom koje govori ruski jezik.

Putin je također, potpisao federalni zakon o zaštiti bankarskih depozita na Krimu i u Sevastopolju tijekom tranzicije, prenijela je agencija Itar Tass.

Državna Duma odobrila je taj zakon 4. travnja, a Vijeće federacije - 16. travnja. Primjena zakona ponudit će financijsku osnovu za zaštitu depozita na Krimu i povoljan režim za integraciju financijskih institucija na Krimu i u Sevastopolju u pravne i ekonomske sustave Ruske Federacije, objavio je Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close