Putin protiv napada, Islamska država se hvali novom otmicom

Vijesti / Svijet | 23. 09. 2014. u 09:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Rusije Vladimir Putin usprotivio se zračnim udarima na uporišta ekstremističke organizacije Islamska država u Siriji, prije nego što odobrenje za to ne da Damask, objavio je danas Kremlj.

Kako se navodi u priopćenju Kremlja, Putin je noćas u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Ban ki Moonom naglasio da se zračni udari na uporišta Islamske države na sirijskom području "ne trebaju izvesti" prije nego što na to pristanu sirijske vlasti, prenosi Beta.

S druge strane, ministarstvo vanjskih poslova u Damasku priopćilo je da su Siriju obavijestile Sjedinjene Američke Države o američkim napadima na njezino područje.

''Amerikanci su obavijestili predstavnika Sirije u Ujedinjenim narodima da će udari biti izvedeni protiv terorističke organizacije Islamska država u Raki (na sjeveru)'', priopćilo je ministarstvo, a objavila državna televizija.

 

Prema informacijama novinskih agencija, izvedeno je najmanje 50 zračnih napada i to na uporišta ekstremista u sjeveroistočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu, a na udaru je i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici s Irakom.

Kako je rekao Rami Abdulrahman, direktor Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, najmanje 20 pripadnika Islamske države je ubijeno u zračnim napadima.

SAD su u napadu koristile 47 raketa tipa Tomahawk s brodova koji se nalaze u međunarodnim vodama u Crvenom moru i Sjevernoarapskom zaljevu.

BBC je objavio kako se napadi izvode i zrakoplovima, bespilotnim letjelicama i bombarderima.

 

Jedan od boraca Islamske države rekao je u izjavi za Reuters kako će ta grupa odgovoriti na udare, optuživši Saudijsku Arabiju da je dozvolila da dođe do početka kampanje.

Nekoliko sati prije početka udara na Siriju, jedna grupa povezana s Islamskom državom preuzela je odgovornost za otmicu francuskog državljanina u Alžiru i zaprijetila da će ga ubiti ako Francuska za 24 sata ne okonča zračne udare na Irak.

Kopirati
Drag cursor here to close