Ultimatum neprihvatljiv

Putin: Pritisak EU-a nanosi štetu i prijeti međunarodnoj stabilnosti

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 15:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da su nelegitimne jednostrane sankcije koje su Rusiji uvele SAD, Europska unija, Japan, Australija i još neke zemlje, da razgovor s Rusijom jezikom sankcija i ultimatuma nema perspektivu, kao i da takav pritisak predstavlja prijetnju međunarodnoj stabilnosti.

''Takav pritisak ne samo da nanosi direktnu ekonomsku štetu, već predstavlja i prijetnju međunarodnoj stabilnosti'', izjavio je Putin u intervjuu agenciji Anadolija uoči posjete Turskoj 1. prosinca i naglasio da cijeni samostalnost Turske koja se nije priključila sankcijama.

Ističući da su pokušaji razgovora s Rusijom jezikom ultimatuma neprihvatljivi i besperspektivni, ruski predsjednik rekao je da je odgovor Moskve bio i bit će uravnotežen i da će uvažavati prava i obveze Rusije po međunarodnim sporazumima, između ostalog i u okviru Svjetske trgovinske organizacije'', prenijela je RIA Novosti.

''Računamo da će pobijediti zdrav razum. Pozivamo na prevladavanje defektne logike ograničenja i prijetnji i prelazak na traženje uzajamno prihvatljivih rješenja za postojeće probleme'', rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je istaknuo da cijeni samostalnost Turske koja se nije priključila sankcijama Rusiji.

''Turski partneri nisu žrtvovali svoje interese radi političkih ambicija nekoga s vana'', naglasio je Putin, dodajući da je to "prava, promišljena i dalekovida" procjena - prenosi TAS S.

Putin je, također, obećao podršku vladama Sirije i Iraka u borbi protiv ekstremista, naglašavajući da je borba protiv terorizma na Bliskom istoku, sjeveru Afrike i Siriji, jedan od prioriteta međunarodne zajednice.

Kao glavnu prijetnju za Siriju i ta regija, ruski predsjednik je naveo aktivnosti "Islamske države" i drugih radikalnih grupa, koje je svojevremeno nekoliko zapadnih zemalja poticalo.

Prema Putinovim riječima, napori u borbi protiv terorističkih i ekstremističkih prijetnji trebaju biti zasnovani na odlukama Vijeća sigurnosti UN-a, strogom poštovanju normi međunarodnog prava, prije svega principa državnog suvereniteta i nemiješanja u unutarnja pitanja.

''I što je, također, važno, transparentno i bez 'prikrivenog' dnevnog reda'', dodao je Putin.

Prema njegovim riječima, jačanje pozicija terorističkih grupa u Siriji, u regiji Bliskog istoka u cjelini, zahtijeva ujedinjenje svih "zdravih snaga sirijskog društva" radi budućnosti Sirije kao suverene, jedinstvene, sekularne i demokratske zemlje.

''Mi dobro shvaćamo kakvo je teško breme na Turskoj u uvjetima nastavka krvoprolića kod vašeg susjeda'', naglasio je Putin.

Putin će s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razmotriti realizaciju zajedničkih projekata u energetskoj sferi i razmijeniti mišljenja o ključnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, najavljeno je u Moskvi.

Ruski predsjednik će 1. prosinca sudjelovati u radu petog zasjedanja Vijeća za surandnju na najvišem nivou, osnovanom 2010. godine, prenosi Tanjug.

Obim robne razmjene između dvije zemlje 2013. godine bio je 32,7 milijardi dolara, pri čemu je ukupan obim ruskih direktnih investicija u Turskoj iznad 1,7 milijardi dolara, a turskih u Rusiji blizu milijarde.

Kopirati
Drag cursor here to close