Eskalacija sukoba

Putin prijetio Barrosu, ruski tenkovi ušli u otvoreni sukob s ukrajinskom vojskom

Vijesti / Svijet | 02. 09. 2014. u 06:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno se šefu Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu prije nekoliko dana, tijekom telefonskog razgovora o ukrajinskoj krizi, hvalio da bi, kada bi to poželio, Kijev mogao osvojiti za dva tjedna.

''Da želim, Kijev mogu zauzeti za dva tjedna'', doslovan je citat prijetnje ruskog šefa države, koji donosi talijanska La Repubblica, a prenosi britanski Daily Telegraph.

Putin je to navodno rekao reagirajući na najavu novih sankcija Europske unije Rusiji, a Barroso je njegovu izjavu prenio svojim kolegama na summitu Europske unije, održanom proteklog vikenda.

Istovremeno, objavljeno je i da NATO na predstojećem summitu u Walesu kani postići dogovor o uspostavi novih snaga za brzu reakciju, što bi bio prvi značajniji odgovor tog vojnog pakta na ruske poteze u Ukrajini. Te bi se snage sastojale od 4.000 vojnika i imale bi mogućnost, u slučaju ruske agresije na neku od članica NATO-a koje graniče s Rusijom, priskočiti u obranu u roku od 48 sati od naredbe za pokret.

Predsjednik Vijeća EU: Rat se može proširiti i izvan ukrajinskih granica

U govoru povodom obilježavanja 75. obljetnice početka njemačke (a kasnije i sovjetske) invazije na Poljsku, poljski premijer i novoizabrani predsjednik Vijeća Europske unije Donald Tusk upozorio je da bi se rat, koji trenutno bjesni istokom i jugoistokom Ukrajine, mogao proširiti i izvan ukrajinskih granica. To će se, tvrdi Tusk, dogoditi ne odluči li se NATO savez u skoroj budućnosti zaoštriti svoj stav spram ukrajinske krize i ruske uloge u njoj.

''Našoj zapadnoj zajednici prijeti rat, ne samo na istoku Ukrajine. Još ima vremena za zaustavljanje onih kojima su nasilje, sila i agresija iznova postale dijelom političkog arsenala'', rekao je Tusk jasno aludirajući na ulogu Moskve u borbama proruskih separatista sa snagama središnje vlasti u Kijevu.

Njemačka: Rusija je efektivno raskinula svoje partnerstvo s Europom

''Rusija je efektivno raskinula svoje partnerstvo s Europom i želi uspostaviti novi poredak'', rekao je u ponedjeljak predsjednik Njemačke Joachim Gauck.

''Mi želimo partnerstvo i dobrosusjedske odnose s Rusijom, ali pod uvjetom da Moskva promijeni svoju politiku i da ponovno počne poštivati prava drugih država'', izjavio je Gauck u Gdanjsku, gdje je prisustvovao obilježavanju 75. godišnjice njemačke invazije na Poljsku, čime je započet Drugi svjetski rat.

NATO na granicu s Rusijom šalje oružje ''za svaki slučaj''

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da postoji nekoliko kriznih žarišta na južnim i istočnim granicama pakta koje bi mogle eksplodirati svakog trenutka.

Na predstojećem summitu trebao bi pasti i dogovor o učestalijem održavanju vojnih vježbi na državama članicama koje graniče s Rusijom, a ondje bi u vojna skladišta trebali biti poslani i arsenali oružja koje bi ondje trebalo stajati spremno za svaki slučaj.

Žestoke tenkovske borbe u Lugansku

Tijekom ponedjeljka ukrajinska je vojska nakon topničkih napada bila primorana na povlačenje iz zračne luke u Luhansku i iz sela Georgievka, nedaleko od zračne luke. Prema riječima glasnogovornika ukrajinske vojske, s obzirom na preciznost udara, vatru otvaraju profesionalni topnici ruske vojske.

Žestoke tenkovske borbe vodile su se u ponedjeljak u gradu Lugansku. Prema tvrdnjama iz Kijeva, ruski tenkovski bataljun napao je ukrajinsku vojsku s namjerom preuzimanja kontrole nad zračnom lukom u Lugansku. Ukrajinski ministar obrane Valerij Geletej, rekao je da je Ukrajina u ratu s Rusijom te da je ruska vojska prisutna ne samo u Donjecku već i u blizini zračne luke u Lugansku, ali i u drugim gradovima.

Proruski pobunjenici nalaze se u ofenzivi, a prema tvrdnjama iz Kijeva veliku pomoć ne samo u naoružanju pruža im Moskva.

NATO je optužio Rusiju da je poslala 1000 vojnika preko granice, što su oni opovrgnuli.

Kopirati
Drag cursor here to close