Austrija glasna

Putin prešao crvenu liniju

Vijesti / Svijet | 02. 09. 2014. u 08:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski kancelar Werner Faymann poručio da će Austrija biti u prvim redovima kada treba braniti slobode i međunarodno pravo, ističući da je Vladimir Putin prešao crvenu liniju.

Faymann je, na konferenciji za tisak, poslije sastanka vlade u Beču, kazao kako se ruske trupe nalaze na ukrajinskoj teritoriji, a da izjave Putina pokazuju koliko on neozbiljno odbija dijalog.

To je, prema njegovim riječima, prijetnja i naglašava da europska zajednica ne može jednostavno prihvatiti da se strani vojnici i tenkovi pojavljuju na tuđem području.

''Tko kaže da je to slučaj 'samo tamo' i da se ne zna koliko daleko će ići podcjenjujući naše zalaganje za slobodu, demokraciju i međunarodno pravo“, naglasio je Faymann dodajući kako Austrija ima svoj jasan stav, a on je da se mora poduzeti nešto zajedno u Europi da se granice ne smiju nasilno pomjerati, niti sloboda drugih zemalja ugrožavati.

Podsjetio je kako takav stav zasigurno donosi sa sobom i posljedice, koje će pogoditi i austrijsko gospodarstvo.

Strahovi u gospodarstvu

Pitanje političkog stava prema Rusiji vezano je za negativne ekonomske posljedice, naglasio je Faymann i dodao kako s 2,8 posto trgovina s Rusijom Austriju neće baciti u ogromne probleme, ali da je ekonomska suradnja na ovom prostoru poželjna.

''Želimo da se Rusija vrati na put međunarodnog prava. Podržavamo dijalog i želimo da se iskoriste sve mogućnosti koje su na raspolaganju da dođe do deeskalacije, bez koje je nemoguća ekonomska suradnja'', istaknuo je Faymann.

Pošto postoje strahovi u gospodarstvu on je najavio da će o ovom problemu biti razgovarano 10. rujna na sastanku socijalnih partnera. Na tom skuku, prema njegovim riječima, bit će razmatrane negativne posljedice ukrajinske krize po regiji i mogućnosti za prevladavanje.

''Potrebno je da austrijska poduzeća, ali i građani znaju da postoji koordinacija države. Mi smo već jednom dokazali da možemo uspješno prebroditi velike krize'', kazao je Faymann dodajući da je psihološki faktor bitan.

Izrazio je nadu da će kriza trajati što kraće, ali da treba biti pripremljen i za duže razdoblje.

''Politički ćemo sve poduzeti da se pritisak poveća kako bi došli do mirovnog plana. Istovremeno nećemo podržati isporuke oružja Ukrajini ili slanje bilo kakvih jedinica. Ne smatramo da vojna logika može voditi k rješenju bilo gdje u svijetu'', naglasio je austrijski kancelar.

Faymann se, također, založio za povećanje pritiska na Vladimira Putina u vezi ukrajinske krize tražeći da se ne isporučuje Moskvi naručeno naoružanje.

Austrijski kancelar je, u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF, kazao da Europa ne bi trebala isporučiti Moskvi poručeno naoružanje, kao što su ratni brodovi i nosači zrakoplova.

Rusija mjenja svoju vojnu doktrinu

Rusija će izmijeniti svoju vojnu doktrinu kao rezultat ukrajinske krize i NATO-ovog prisustva u istočnoj Europi, rekao je u utorak vodeći ruski dužnosnik.

Mihail Popov, savjetnik u Kremlju, izjavio je da će se pogoršanje odnosa sa SAD-om i NATO-om odraziti na izmijenjenu vojne strategije.

Popov, zamjenik tajnika ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, izjavio je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti da NATO "pojačava napetosti s Rusijom".

Kazao je da se "vojna infrastruktura država članica NATO-a približava ruskim granicama, uključujući i onu putem proširenja", opisujući to kao jednu od ključnih "vanjskih prijetnji" Rusiji.

On nije objavio nikakve detalje kako bi se doktrina mogla promijeniti.

Kopirati
Drag cursor here to close