S-300

Putin opalio šamar Obami

Vijesti / Flash | 15. 04. 2015. u 11:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokazao je SAD i Zapadu kako to izgleda kada se igra po pravilima koje je sam Zapad uspostavio, tako što je naoružao njihove protivnike, ocjenjuje Asia Times.

Zašto je Moskva donijela dalekosežnu odluku o ukidanju zabrane na isporuke protuzračnih raketnih sustava "S-300" Iranu, koji je bio pod pritiskom američkih sankcija?

Putinova poruka SAD je direktna i nedvosmislena: "Dosta smo trpjeli. Od danas nemojte biti u zabludi, svaki vaš potez koji potkopava našu sigurnost izazvat će ozbiljnu reakciju", navodi Asia Times.

Rusija je tako poručila da će pomagati drugim zemljama da pruže otpor agresiji SAD i Zapada.

List navodi kako je Obama uvjeravao nekadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da će strah Moskve zbog razmještanja američke proturaketne obrane u Europi nestati čim on opet uđe u Bijelu kuću u drugom mandatu.

''Čim nuklearni problem s Iranom bude riješen, neće biti razloga za razmještanje raketa'', uvjeravao je Obama.

Međutim, nakon izbora, Obama je prekršio obećanje.

Sada, kada američko - iranski pregovori ulaze u završnicu, Obama ponovno dobiva "amneziju" i zaboravlja na svoje obećanje.

Stvarni cilj razmještanja "proturaketnog štita" u Europi je neutralizacija raketnog potencijala Rusije, smatra Asia Times.

Moskva zna kako se strateško djelovanje SAD temelji na jednostavnoj istini: Rusija je jedina zemlja na planeti koja može u potpunosti uništiti SAD.

Putin je zato odlučio pokazati Obami kako to izgleda kada su interesi Washingtona ugroženi. Jer raketni sustav "S-300" značajno ograničava udarne mogućnosti vojske SAD.

Sada bi potezi Irana u regiji Bliskog Istoka mogli postati vrlo problematični za Ameriku i mogli bi staviti točku na američku hegemoniju na Bliskom Istoku.

Po mišljenju autora članka, isporuke sustava "S-300" Iranu pomoći će Washingtonu da shvati kako se osjećaju Rusi kada SAD i NATO šalju vojsku na ruske granice.

Kopirati
Drag cursor here to close