A borbe se nastavljaju

Putin i Merkel radosni zbog odgađanja 'europske' Ukrajine

Vijesti / Svijet | 16. 09. 2014. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenili su kao pozitivno odlaganje provođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU do 2016. godine što je dogovoreno na nedavnom ministarskom sastanku Rusije, EU i Ukrajine u Bruxellesu.

Tijekom telefonskog razgovora, na zahtjev Berlina, Putin i Merkel naveli su da je potreban dalji zajednički rad da bi se odredili praktični detalji dogovora, priopćeno je iz Kremlja.

Putin i Merkel su također razgovarali i o situaciji u Ukrajini i naglasili važnost bezuvjetnog pridržavanja, strana u konfliktu, režim prestanka vatre i nadgledanja primirja od Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju u Europi (OSCE).

Itar Tass podsjeća kako je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič suspendirao potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s EU u studenom 2013., što je bio potez koji je izazvao masovne nemire i doveo do državnog udara u veljači 2014.

Sporazum o pridruživanju s EU konačno je, 27. lipnja ove godine, potpisao novi predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Putin je zatim razgovarao i s predsjednikom Europske komisije Josem Manuelom Barrosom o odlaganju provođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji do 1. siječnja 2016., javila je ruska agencija Itar Tass.

U telefonskom razgovoru Putina i Barrosa posebna pažnja je posvećena praktičnoj primjeni dogovora postignutog na trilateralnim konsultacijama u Bruxellesu 12. Rujna priopćila je Pres služba ruskog predsjednika.

Putin i Barroso su naglasili potrebu za strogim poštovanjem režima primirja na, oružanim sukobom, zahvaćenom istoku Ukrajine, a istaknuli su i važnost daljeg dijaloga o neometanom snabdijevanju ruskim plinom Europe preko teritorija Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nazvao je dan potpisivanja sporazuma "povijesnim", a zastupnici ukrajinskog i europskog parlamenta potpisat će 1.200 strana političkog i ekonomskog sporazuma.

Istodobno, lokalne vlasti priopćile su kako su najmanje tri osobe poginule u borbama ukrajinskih snaga i proruskih separatista u Donjecku, na istoku Ukrajine, usprkos primirju koje je na snazi.

''Tri osobe su poginule u ponedjeljak i pet ih je ozlijeđeno'', priopćile su gradske vlasti, ne navodeći detalje.

Borbe su se nastavile i tokom noći u Donjecku, gdje je u nedjelju poginulo šest civila.

Premijer samoproglašene Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko u ponedjeljak je optužio Kijev da ne poštuje uvjete primirja iz Minska koje su 5. rujna postigli predstavnici pobunjenika i ukrajinskih vlasti.

Prema podacima UN-a, u petomjesečnim sukobima na istoku Ukrajine poginulo je više od 2.700 ljudi, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close