Teorije

Putin i Erdogan spriječili mali rat na Balkanu?!

Vijesti / Flash | 30. 08. 2016. u 13:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države i NATO, uz pomoć zapadnih tajnih službi i njihovih ispostava u regiji, u srpnju ove godine bili su spremili sve za početak novog "kontroliranog rata" na Balkanu, piše srbijanski Informer navodeći kako je ''neuspjeli vojni udar u turskoj odredio i našu sudbinu te da su Putin i Erdogan spriječili rat na Balkanu''.

Krvoproliće je izbjegnuto tako što su predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan spriječili vojni udar u Ankari, tvrdi potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karanu tekstu za portal Novi Standard.

Kako tvrdi, zapad je odlučio "balkanski čvor" presjeći mačem, odnosno vojnom silom. Povod za rat trebala je izazvati Hrvatska, a glavni okidač za "intervenciju" međunarodne zajednice trebao je biti državni udar u Ankari.

''Iako ovaj plan Amerikanaca i zapadnih moćnika nije uspio, to ne znači da se od njega i odustalo'', upozorava Karan, koji je svoja saznanja potvrdio i u razgovoru za Informer te je rekao kako je Zapad procijenio da je kontrolirani rat - kojim bi Srbija bila natjerana da prizna Kosovo, uđe u NATO i okrene leđa Rusiji - znatno jeftinije rješenje nego dosadašnja politika. Štoviše, Karan tvrdi da je do detalja razrađen "ratni plan" na Balkanu.

''Dosadašnja specijalna djelovanja protiv Srbije nisu ništa postigla. Zato je Zapad procijenio da je mnogo jeftinije i znatno brže rješenje novi mali kontrolirani rat. Zna se pouzdano tko će biti na kojoj strani fronta, definirani su svi vojni savezi. Za povod je bila zadužena Hrvatska, kojoj to očito predstavlja zadovoljstvo'', objašnjava Karan i napominje da je čitav plan bar privremeno propao, pošto je propao i udar u Turskoj.

''Neuspjeli puč u Turskoj je događaj koji je izmijenio NATO planove. Da je uspio, nova vlada Turske nametnuta vojnom silom trebalo je biti jamstvo ostvarenja političkih ciljeva vojnom silom na Balkanu. Sad je plan poremećen. Erdoganu možemo zahvaliti ako stvari ne krenu k vojnom rješenju. Ali, ukoliko mu je podatke o pripremi puča stvarno ustupio Putin, onda i njemu trebamo biti zahvalni što već nismo u uniformama i na frontu'', rekao je Karan.

I Božidar Spasić, stručnjak za sigurnost, uvjeren je da velike sile žele oružani sukob u "balkanskom loncu".

''NATO i zapadne političke strukture imaju interes da na Balkanu izazovu sukob manjeg intenziteta, koji će se odvijati do granica EU. Osim Hrvatske i BiH, koje su dokazale da su spremne da izazovu sukob, nemiri su bili spremani i na Kosovu, ali ih je u posljednji čas spriječio potpredsjednik SAD Joseph Biden. Na Balkanu se stalno puše u žar koji se vrlo lako može rasplamsati'', rekao je Spasić.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za sigurnost, kaže da netko provokacijama izaziva sukobe.

''Aktualni događaji u regiji, mržnja prema Srbiji koja stiže od političara u BiH i Hrvatskoj, potvrđuje da je nekom u interesu nestabilan Balkan i slaba Srbija. To je opasno jer može prerasti u otvoreni rat. Tome u prilog ide upadljiv izostanak reakcije Bruxellesa na fašističke ispade u Hrvatskoj i provokacije u BiH. Uvjeren sam, ipak, da Srbija može adekvatno odgovoriti na bilo koji napad te vrste'', zaključuje Dragaš.

Kopirati
Drag cursor here to close