Miješanje

Putin dolazi: Srbija je neutralna i točka

Vijesti / Flash | 30. 09. 2014. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Srbije Bratislav Gašić ponovio je danas da Srbija i njezina vojska ostaju vojno neutralne, javlja Tanjug.

Gašić je, odgovarajući na pitanja novinara kako komentira kritike najave potpisivanja Individualnog akcijskog plana partnerstva (IPAP), u okviru Partnerstva za mir Srbije i NATO, poručio da to predstavlja najviši oblik suradnje s tom organizacijom, a ne članstvo njoj.

"To su isti oni koji su 2006. potpisali sve ugovore s NATO, a sada kritiziraju naš odnos. Srbija, Ministarstvo obrane, Vojska Srbije i Vlada Srbije apsolutno drže do ugovornih obveza nastalih u prethodnom razdoblju kada je potpisano Partnerstvo za mir s NATO", rekao je Gašić.

Istaknuo je kako su Vojska Srbije i Ministarstvo obrane vojno neutralni, ali da imaju svoje prijatelje i na istoku i na zapadu.

"Imamo veliki broj zajedničkih akcija i s Ruskom Federacijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim partnerima. Vojska Srbije na taj način podiže svoju operativnu sposobnost, iskustvo i znanje na najvišu razinu. To ne znači ni tiho pristupanje, niti bilo kakvo pristupanje. Skupština Srbije donijela je jasnu odluku da je Srbija vojno neutralna i točka", zaključio je Gašić.

Istodobno, srbijanski premijer Aleksandarf Vučić izvijestio je javnostkako će predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin 16. listopada doći u Beograd.

Ruski predsjednik će, kako je portvrdio srbijanski premijer, nazočiti obilježavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka s veleposlanikom ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom rekao kako je s ruskim diplomatom djelomično razgovarano o programu posjeta predsjednika Putina koji će u Beogradu razgovarati s njim i s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a bit će priređen i zajednički ručak s predstavnicima ruskog i srpskog izaslanstva.

"Predsjednik Putin će prisustvovati i vojnoj paradi onakvoj kakvu nismo imali više od 40 godina jer mislim da datum i povod to zaslužuju", rekao je srbijanski premijer, dodavši kako je borba protiv fašizma nešto čime se građani Srbije ponose, javlja Tanjug.

Vučić je kazao i da će tijekom posjeta predsjednika Ruske Federacije biti riječi i o budućnosti odnosa dviju zemalja.

"Odnosi su dobri, ali bi oni mogli biti još bolji i uspješniji. Mnogo toga zajedničkog možemo napraviti u interesu Rusije i Srbije", kazao je premijer Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close