Suprotstavljanje zlu

Pusić: Za Salopeka su prvo tražili novac

Vijesti / Flash | 13. 08. 2015. u 12:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za francusku tvrtku. Za njega je od te tvrtke tražen novac. Zatim nije bilo kontakta s otmičarima do 5. kolovoza, kada je objavljena njegova snimka u položaju karakterističnom za takozvanu Islamsku državu. Kada više nije tražen novac, traženo je oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. I to je bio prvi loš znak", rekla je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Nije bilo specificirano tko se traži konkretno. Zaključeno je da nema specifičnog zahtjeva i da se radi o dvije organizacije - jedna razbojnička koja ga je otela i druga koja se predstavila kao takozvana Islamska država pokrajina Sinaj. U roku od sat-dva od objave organizacije 'pokrajina Sinaj' bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima i u roku od 24 sata bili smo u Kairu sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka. Posebno suosjećamo s obitelji koja je u nezamislivo teškim okolnostima ozbiljna i hrabra i bori se za svaku mogućnost spašavanja i pronalaženja Tomislava Salopeka. U tome daje primjer svima nama", rekla je Pusić.

Veliku pomoć cijelo ovo vrijeme dale su nam egipatske vlasti koje su bile od početka vrlo aktivne i zahvaljujem im. I sada rade na slučaju. Rade i naše službe. Veliku pomoć dala je Francuska. Predsjednik Francois Hollande je govorio o važnosti pronalaženja Salopeka i na otvaranju novog Sueskog kanala. Surađujemo s mnogim zemljama EU-a i svijeta i neću ih poimence spominjati jer još radimo na slučaju s njima", dodala je.

I Islamska zajednica u Hrvatskoj se uključila u spašavanje Tomislava Salopeka i obratili su se egipatskom muftiji za pomoć. Teroristička organizacija Islamska država nema religiju nego se koristi terorom kako bi postigla svoje ciljeve. Prvi put u Egiptu je otet stranac. To što se dogodilo pokazuje da je međunarodna koalicija u borbi protiv IS-a važnija i potrebnija nego ikada, smatra Pusić.

Koalicija je uključivala 63 države, a danas ih ima i više. Ova vrsta terorizma je globalna opasnost i nikoga ne zaobilazi. Svi su na potencijalnoj meti terorista. Hrvatska ne može biti na čelu jer je mala. Svi smo dio koalicije. Tome se treba i hoćemo suprotstaviti. Što se više skrivate, to ste ugroženiji, objasnila je.

Ovo je trenutak da se okupi cijela Hrvatska u odlučnom suprotstavljanju zlu i terorizmu te u podršci obitelji Salopek, hrabroj supruzi i hrabroj sestri. U ovom trenutku nismo sigurni i nemamo definitivnu potvrdu da je osoba na fotografiji objavljenoj jučer zaista Tomislav Salopek. Što se tiče intenziteta rada naših, egipatskih službi i službi partnera, on je i dalje na maksimumu i tako će biti nadalje, kazala je.

Fotografija nije jedina informacija koju imamo, tražit ćemo i dalje. No nije sigurno da ćemo ikad moći u potpunosti potvrditi identitet, rekla je ministrica Pusić.

Još nema službene potvrde da su teroristi tzv. Islamske države ubili hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka. Autentičnost fotografija i tonskog zapisa koje su objavili teroristi nije potvrđena. Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da i dalje ne može potvrditi informaciju da je Salopek ubijen.

Teroristi su poručili da je ubojstvo odmazda jer Hrvatska sudjeluje u ratu protiv IS-a, podupire egipatski režim i surađuje s Kurdima.

I dalje nema slubene potvrde o Tomislavu Salopeku, a moda je nee niti biti.

Posted by HRT Vijesti on Thursday, 13 August 2015

 

Islamska država objavila i zvučni zapis

Militantna skupina Islamska država u četvrtak je objavila i tonski zapis tvrdnje da je ubila Tomislava Salopeka, dan pošto je o tome objavila fotografiju.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da snage sigurnosti i dalje nemaju "potvrđenu informaciju" da je Salopek dekapitiran.

"U pokrajini Sinaju vojnici kalifata ubili su hrvatskog zatočenika čija je zemlja sudjelovala u ratu protiv Islamske države, pošto je istekao ultimatum, a i egipatska i njegova vlada su ga napustile", kaže se u zvučnoj objavi IS-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close