Očekuje se novi pristup

Pusić: U BiH postoji politička volja za europskim putem

Vijesti / Flash | 01. 04. 2014. u 12:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u utorak u Bruxellesu da u Bosni i Hercegovini postoji politička volja da se krene na europski put, ali ostaje pitanje postoji li snaga za provedbu te volje i postoji li u EU spremnost za osmišljavanje novog pristupa prema BiH.

Pusić je prošli tjedan posjetila Sarajavo, gdje je razgovarala s nizom bosanskohercegovačkih dužnosnika i s predstavnicima nevladinih udruga.

"Svi su, bez obzira na etničku pripadnost, bili istoga stava da bi bilo dobro da Bosna i Hercegovina krene na europski put, a da se pri tome ne snizuju kriteriji jer to nije ni naš cilj niti je funkcionalno, nego je riječ o tome da europske institucije zauzmu proaktivni stav u ispunjavanju potrebnih kriterija", rekla je Pusić novinarima govoreći o svojem prijedlogu da EU za BiH osmisli poseban tretman koji bi joj omogućio brže napredovanje prema članstvu.

Pusić je u utorak sudjelovala na ministarskom sastanku EU-Afrika u sklopu priprema za summit EU-Afrika, koji počinje u srijedu. Nakon toga sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

"U BiH, prema onome što sam ja vidjela, postoji politička volja, a ostaje pitanje postoji li i snaga za to. U ovom trenutku ključno je postoji li u EU spremnost da se promišlja novi pristup.

Postoji svijest da je potreban novi pristup, a je li to ovaj ili neki drugi, o tome će se još razgovarati i vidjet ćemo postoji li spremnost da se sada inzistira na tom novom pristupu", rekla je Pusić.

"Što se Hrvatske tiče to je naš izravni interes kao susjeda, kojem je u interesu da BiH bude stabilna zbog vlastite sigurnosti", dodala je.

Pusić zagovara novi pristup EU-a prema BiH, prema kojem bi se ona pitanja koja su pred tu zemlju postavljena kao uvjet za početak pristupnog procesa, rješavala unutar posebno dizajniranog procesa.

Tako bi se, primjerice, provedba presude 'Sejdić-Finci' mogla rješavati kroz posebno poglavlje u pregovorima, a ustavne promjene i promjene izbornog zakona mogle bi postati sastavni dio obveza iz pristupnog procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close