Čavara se pita

Pukla koalicija u Federaciji?

Vijesti / Flash | 19. 07. 2016. u 08:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Može se reći da koalicija postoji dok god se ona ne raskine na način na koji je i sklopljena. S druge strane, postavlja se pitanje, možda još važnije, postoje li partnerski odnosi u funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH, jer kako protumačiti da se sve stranke, da tako kažemo, u kojima nema zastupnika Hrvata svrstaju na jednu stranu, a zastupnici hrvatskih stranaka na drugu, što nije nimalo dobro za Federaciju BiH i što se to, nažalost, ponavlja i vraća sjećanja na platformaška vremena iz protekle četiri godine mandata kad je vlast bila konstituirana i funkcionirala izvan Ustava i zakona'', rekao je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, upitan da prokomentira odnose unutar vladajuće koalicije SDA – HDZ BiH - SBB.

Grubo preglasavanje

''To, na neki način, stvara jednu nestabilnost u Federaciji BiH, a ta nestabilnost nam ne treba, nego trebamo težiti stabilnim odnosima, prvenstveno između konstitutivnih naroda, a naravno i stranaka koje predstavljaju te konstitutivne narode u Federaciji BiH, kako bi mogli funkcionirati na najbolji mogući način u interesu svih tih naroda, a isto tako i svakog građanina Federacije BiH'', rekao je.

Po njegovim riječima, dok god se šalje takva poruka, grubo preglasavanje jednog naroda u odnosu na drugi, normalno je da to ne stabilizira stanje, nego izaziva jednu dozu nesigurnosti u čitavoj Federaciji BiH, pa i u BiH.

''Znamo da to onda pobuđuje razne interese osoba koje ne bi željele mirno stanje u Federaciji BiH i BiH. A, svjesni smo u kakvim okolnostima, i kakvo je stanje u regiji i šire, i kakva je nestabilnost u čitavom svijetu, tako da mislim da trebamo puno više raditi u drugom smjeru na stabilizaciji odnosa, na partnerskim odnosima, jer bilo kakvo preglasavanje je kratkog daha i ne donosi nikome dobro, bez obzira na to kako to možda izgledalo u jednom trenutku onima koji to rade na jedan grub i nepropisan način'', rekao je Čavara Oslobođenju.

Mail koji je zaobišao Mostar

Podsjećamo, mostarski Dnevni list objavio je tvrdnje neimenovanih ministara kako stvari u koaliciji ne funkcioniraju te kako su Vijeće ministara i Vlada Federacije već izvjesno vrijeme u svojevrsnoj blokadi, ''jer su odnosi koalicionih partnera u potpunosti narušeni''.

''Da bi se situacija prikrila u javnosti sjednice se održavaju, ali na njima su samo nebitna pitanja i protokolarne stvari. Nijedno važno pitanje već izvjesno vrijeme se nije našlo na dnevnom redu ni Vijeća ministara ni Vlade Federacije, kako situacija ne bi eskalirala'', prenosi Dnevni list izjave ministara i dodaje kako su ''pored narušenih odnosa među strankama koje čine vlast na državnoj razini, znatno narušeni i međuljudski odnosi između ministara u Vijeću ministara''.

S druge strane, ministar prometa i komunikacija BiH Denis Lasić je za Večernji list rekao kako je privatni mail iz Javnog poduzeća Autoceste pokazao kako koalicijski partneri rade jedni drugima iza leđa.

''Pojedinci su bili spremni promijeniti, odnosno prebaciti, novac s ovog projekta (izgradnja autoceste od Bune kod Mostara do Počitelja, op.a.) na određeni projekt kod Zenice. Nema smisla to što se radi, ali je i ovo pokazatelj da se stalno mora biti budan i aktivan jer drugi očigledno ne miruju. Nažalost, nije ovo jedini primjer'', rekao je Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close