Okončan sukob?

Nakon primirja preminula dva civila, pucnjava u Donjecku prestala

Vijesti / Svijet | 15. 02. 2015. u 07:52 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nasumična pucnjava čula se u Donjecku odmah po stupanju na snagu primirja u ponoć prema ukrajinskom vremenu, ali je ta pucnjava odmah utihnula.

Primirje je dogovoreno u četvrtak u Minsku i trebalo bi okončati desetomjesečni sukob na istoku Ukrajine gdje je poginulo više od 5.500 ljudi.

Prekidu vatre je prethodila žestoka borba oko željezničkog čvora u gradu Debalcevo i razmjena vatre u Donjecku, gdje je poginulo troje ljudi, javlja Beta.

Predsjednici Francuske, Rusije i Ukrajine Fransoa Oland, Vladimir Putin i Petro Porošenko i njemačka kancelarka Angela Merkel sutra će učiniti prvu procjenu primjene prekida vatre u istočnoj Ukrajini.

Primirje se zasad poštuje, prenose agencije, a povlačenje preostalog naoružanja trebalo bi početi sutra i trajati - dva tjedna.

''Izdajem naredbu oružanim snagama Ukrajine... da prekinu vatru u 00,00 sati 15. veljače'', rekao je ukrajinski predsjednik u televizijski prenošenoj izjavi dok je uz njega stajao načelnik glavnog stožera ukrajinske vojske Viktor Muženko.

Pobunjenički vođe u istočnim pokrajinama Doneck i Luhansk ranije su naredili svojim snagama da prekinu vatru od ponoći po ukrajinskom vremenu, javlja BBC.

Dva civila su poginula nakon stupanja na snagu prekida vatre između snaga iz Kijeva i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, ali praktično borbe su prestale, priopćile su u nedjelju ukrajinske vlasti.

''Malo nakon ponoći (vrijeme stupanja na snagu prekida vatre) nekoliko višecijevnih raketnih bacača "grad" se čulo u središtu sela Popasna - i ubijena su dva civila, priopćio je Guenadij Moskal, guverner prokijevske regije Lugansk.

Ukrajinske vlasti su precizirale da su borbe prestale na gotovo svim linijama fronta poslije 03.00 sata (01.00 sati po srednjoeuropskom vremenu), a navedeno je još samo nekoliko izoliranih sukoba.

Kopirati
Drag cursor here to close