Puca u Hrvatskoj: I HDZ traži ostavku Karamarka

Vijesti / Flash | 07. 06. 2016. u 12:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Varaždinski HDZ traži ostavku Tomislava Karamarka s mjesta prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, rekao je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik varaždinske organizacije te stranke Damir Habijan koji tvrdi da je to jedini izlaz iz trenutne loše političke situacije na nacionalnoj razini.

Jasan stav

"Događaj koji je obilježio, ne samo današnji dan već i nekoliko proteklih tjedana u Republici Hrvatskoj, je situacija koja se tiče Vlade RH-a, odnosno problema u njezinom funkcioniranju. Vidjeli ste da će se pokrenuti opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Vrlo jasan je stav Predsjedništva HDZ-a Varaždin da je jedino rješenje krize, ono što su neki članovi HDZ-a već ranije rekli - da prvi potpredsjednik Vlade podnese ostavku", poručio je Habijan.

Naglasio je da je to njihova stav i da nisu željeli čekati da se cijela situacija razriješi, nego su htjeli jasno, već sada reći, koje je po njima rješenje postojeće situacije. Mišljenja je da nikakvo preslagivanje većine u Saboru ili eventualni novi izbori nisu opcija.

Na pitanje novinara kakav je stav županijske organizacije, Habijan je odgovorio da to treba upitati županijsko vodstvo. Također, ne zna ni jesu li dvojica saborskih zastupnika HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak i Josip Križanić, dali svoj potpis za najavljeni opoziv Oreškovića.

Na dodatno pitanje zna li za njihov stav središnjica stranke i očekuje li eventualne sankcije, Habijan je istaknuo da sve lokalne organizacije imaju određenu autonomiju. Ponovio je da su htjeli jasno reći svoj stav, a što se tiče eventualnih sankcija, kaže da ništa nije nemoguće.

Milanović traži izbore

Istodobno, press-konferenciju je održao i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekavši kako njegova stranka traži prijevremene izbore, ''po mogućnosti već u srpnju'', kao i da je za što ranije raspuštanje Sabora budući da Hrvatska nema vlast.

"Mi smo zemlja bez vlasti i jedina razumna inicijativa koja bi trebala ići u ovom trenutku jest da se Sabor raspusti što prije", rekao je Milanović novinarima u središnjici SDP-a. Sve što imamo, kaže, "zakuhali" su ljudi koji su u Vladi te SDP neće nasjesti na HDZ-ovu smicalicu kojoj je cilj spasiti Tomislava Karamarka.

Svjetske i regionalne novinske agencije izvijestile su u utorak o vrhuncu hrvatske političke krize koji se očituje u zahtjevu vladajućeg HDZ-a da smijeni tehnokratskog premijera kojeg je doveo na vlast.
''Konzervativni HDZ, najveća stranka u vladajućoj koaliciji, podnijet će u paralamentu zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića iako je pomogla njegovom postavljanju na vlast prije manje od pet mjeseci'', piše Reuters.

"Ova vlada nije funkcionalna. Možemo nastaviti s reformama samo s novim ljudima", prenosi britanska agencija riječi predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka. Reuters navodi da će do glasanja o povjerenju Oreškoviću vjerojatno doći koncem idućeg tjedna.

Politički rat

Talijanska Ansa piše da je u Hrvatskoj počeo politički rat za spas prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka, koji je danas objavio da traži opoziv premijera Oreškovića kojeg je sam doveo na vlast prije četiri mjeseca.

I francuski AFP javlja o tome da vladajuća stranka uskraćuje podršku premijeru uz čiju je podršku došao na vlast i navodi kraću kronologiju događaja koji su doveli do toga da je vlada na rubu pada.

O novom zapletu u hrvatskoj političkoj krizi piše i austrijska APA, ističući da će HDZ-u s obzirom na postojeći odnos snaga u Saboru biti jako teško sastaviti novu većinu.

Oglasila se i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) te je pozvala klubove saborskih zastupnika da, u interesu građana koji trpe štetu zbog nefunkcioniranja vlasti, smjesta donesu odluku o raspuštanju Sabora, kako bi se prijevremeni izbori mogli održati što prije.

I predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel ocijenio je u utorak da su prijevremeni izbori jedino rješenje kako bi se izašlo iz trenutne pat - pozicije.
''Jedino rješenje ove situacije su prijevremeni izbori ma koliko to koštalo, a nažalost to će previše koštati, i da se jednostavno izađe iz ove pat – pozicije'', rekao je.

Opoziv Oreškovića

Gotovo dvosatna sjednica Kluba Domoljubne koalicije na kojoj su trebale biti dogovorene pojedinosti opoziva premijera Tihomira Oreškovića završena je u utorak nešto poslije 13 sati no novinari su ostali uskraćeni za službene izjave.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je nazočio sjednici, po njezinu je završetku uspio izbjeći novinare te je iz 'male sabornice', gdje se sastanak održavao, izišao na sporedni izlaz.

Ni saborski zastupnici kao ni HDZ-ovo ministri nisu bili raspoloženi davati izjave.

Šef HDZ-ovog Kluba Ivan Šuker novinarima je tek u prolazu potvrdio kako su prikupljeni potpis za Oreškovićev opoziv.

"Sve je u redu, imamo potpise", kratko je rekao Šuker novinarima na izlasku sa sjednice Kluba.

Kopirati
Drag cursor here to close