Anđelković

Puč u Turskoj dobar za Srbe u BiH?

Vijesti / Svijet | 20. 07. 2016. u 11:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neuspio puč u Turskoj mogao bi se pozitivno odraziti na Republiku Srpsku i srpske pozicije na Balkanu, ako se Turska zbog njega udalji od SAD i Zapada i približi Rusiji, ocijenio je politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

"Ako se, kao što to sada izgleda, Turska zbog puča udalji od SAD i Zapada i približi Rusiji, onda je to za nas povoljno. Bez obzira na odnos Turske s islamističkim elementima njen upliv će biti lokaliziran na Federaciju BiH", rekao je Anđelković Srni.

Objasnio je kako će Rusija svakako insistirati na podjeli sfera utjecaja, tako da će "u takvom odnosu snaga za Srbe nastupiti povoljnija situacija, gdje će Republika Srpska biti sigurno zaštićena ruskim utjecajem od jačanja Turske na Balkanu, odnosno islamističkog upliva".

Anđelković ističe kako bi za srpske pozicije bio loš drugi scenarij, odnosno ako bi Turska potpuno normalizirala odnose sa SAD.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju, ako bi Turska djelovala zajedno sa SAD, ne ograničava se njen utjecaj samo na određene dijelove BiH ili Kosova i Metohije, nego se širi na sve prostore gdje su prisutni Amerikanci.

U tom slučaju je, kako je ocijenio Anđelković, za Republiku Srpsku "stvar mnogo gora i generalno Srbiju i srpski faktor u cjelini".

Anđelković smatra da je prvi scenarij izgledniji i da je Turska svjesna da iza udara na turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana stoje SAD "ili bar dio struktura SAD".

Napominje da je Turska i prije ovih događaja već povukla neke korake usmjerene k emancipaciji od prevelikog euroatlantskog utjecaja, kao što je smjena Ahmeta Davutoglua, koji je "glavni anglosaksonski eksponent u Turskoj", dok je s druge strane počeo proces normalizacije odnosa s Rusijom.

"Mislim da će se puč pozitivno odraziti na srpske pozicije, jer za nas nije problem ni islamizam sam po sebi, ni to da li će Turska biti prisutna na Balkanu. Za nas je mnogo veći problem kada se izravno napadaju srpski interesi i izravno ugrožava srpski prostor. Čak sekularni muslimani tijesno povezani s Amerikom za nas mogu biti veći problem od ekstremnih islamista povezanih s nekom silom koja danas nije u suradnji s Amerikom", rekao je Anđelković za Srnu.

Kopirati
Drag cursor here to close