Nomadi obilaze ratišta

Psi rata su najveća prijetnja BiH

Vijesti / Flash | 29. 08. 2014. u 14:11 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić upozorava da na prostoru BiH postoje određene grupe koje zbog vjerske netolerancije mogu napraviti incidente.

"Najopasniji dio društva su psi rata, odnosno osobe koje kao nomadi obilaze ratišta širom svijeta. Takvi ljudi su spremni da zbog novca ili vjerskog uvjerenja ubijaju građane u bilo kojoj državi“, precizira Vasić u intervjuu Srni i napominje da je sigurnosna situacija u Srpskoj zadovoljavajuća.

On ukazuje da su mogući pojedinačni izolirani incidenti koje takve grupe mogu da izazovu, ali da policija mora biti spremna da adekvatno reagira.

Vasić napominje da Policija Republike Srpske u skladu s načelima javne sigurnosti prati problematiku koja se odnosi na terorizam i naglašava da osnovnu ulogu u ovoj problematici ima Obavještajno – sigurnosna agencija BiH.

"Ta agencija u puno većem obujmu prati oblast borbe protiv terorizma i lica koja odlaze na strana ratišta, a izvještaje o tome dostavlja relevantnim sigurnosnim agencijama'', pojašnjava Vasić te najavljuje da će Policija Srpske, sa svim sigurnosnim agencijama u BiH, poduzeti mjere da budu sankcionirane osobe koje odlaze na ratišta širom svijeta.

Vasić napominje kako je policija opremljena u skladu s trenutnim mogućnostima, ali da je spremna adekvatno odgovoriti na sve izazove.

"Nemamo opremu koju imaju policijske snage u visoko razvijenim zemljama. Takvu opremu ne bi mogli održavati, ali u svim vidovima borbe protiv kriminala najbitnije je da osobe koje je vode budu kvalitetno osposobljena'', navodi Vasić.

Kopirati
Drag cursor here to close