Vlast već u problemima

Prvi spoticaj koalicije: Spajanje i razdvajanje ministarstava

Vijesti / Flash | 02. 04. 2015. u 06:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reogranizacija federalnih ministarstava, s tendencijom ukidanja, razdvajanja i spajanja pojedinih resora, nesumnjivo će biti najveći ispit za novu Vladu FBiH, koji bi iz temelja mogao uzdrmati parlamentarnu većinu i poremeti odnose među partnerima.

Kako je to Nezavisnim novinama potvrđeno iz HDZ BiH, prilikom pregovora o formiranju vlasti bilo je riječi i o ovim ustavnim preinakama, o kojima, međutim, ne postoji ni minimum konsenzusa između HDZ-a i DF-a, te će od stava SDA umnogome ovisiti i ovaj proces, pa i sam opstanak nove federalne većine.

Naime, u HDZ-u insistiraju na ukidanju dva federalna ministarstva, obrazovanja i znanosti te kulture i sporta, smatrajući da ovi resori moraju biti vraćeni u isključivu nadležnost županija.

U vezi s tim Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, kaže da su ovo poznati zahtjevi njegove stranke.

"Ta dva ministarstva su neustavna, a koliko znam, stav SDA je da je za njih to prihvatljivo. Međutim, nisam do kraja sudjelovao u pregovorima, pa i nisam upoznat s krajnjim rezultatom", rekao je Lovrinović Nezavisnim novinama i dodao kako Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo obrazovanja i znanosti "moraju nestati jer su neustavni i po odluci Ustavnog suda FBiH".

"Ali, ako gasimo ta dva, onda moramo uvesti dva nova da dođemo do broja 16 plus premijer", navodi Lovrinović.

Ovakvom mogućem razvoju događaja žestoko se protivi DF, čiji je član Predsjedništva Emir Suljagić, nakon nedavnog intervjua Dragana Čovića za HRT Kiss na ovu temu, na svom Facebook profilu objavio:
"Strateški partneri na djelu. Ovo je de facto promjena Ustava i uvođenje trećeg entiteta. Ako ovakav dogovor postoji i ako je SDA pristala na to, na nas sigurno ne mogu računati."

Reuf Bajrović, jedan od ključnih ljudi DF-a i novi ministar energije, industrije i rudarstva, resora koji HDZ želi razdvojiti na dva dijela, za Nezavisne je kratko poručio kako od ukidanja i razdvajanja nema ništa.
"Ne mogu računati na suglasnost DF-a", rekao je Bajrović.

Upitan da prokomentira ovakav stav DF-a, Lovrinović odgovara da je to problem ove stranke.

"Mi s DF-om nismo ništa potpisali, ni o kakvom ključnom pitanju", zaključuje.

Dakle, navode Nezavisne novine, ključ cijele priče, a moguće i stabilnosti pa čak i opstanka koalicije, je u rukama SDA.

''Sve su prilike da ćemo na konačni odgovor šta će se dogoditi u Vladi FBiH i da li će uslijediti reogranizacija po resorima morati sačekati još neko vrijeme'', pišu banjalučke novine navodeći kako je sasvim izvjesno da su lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kao članovi Predsjedništva i kolege u kolektivnom šefu države, vodili zatvorene razgovore i moguće postigli određeni konsenzus o reorganizaciji Vlade, koji je još nepoznat široj javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close