U Hercegovini

Prvi incident na referendumu: Grupa mještana blokirala glasačko mjesto

Vijesti / Flash | 25. 09. 2016. u 07:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mjesnoj zajednici Kula kod Gacka zabilježen je incident.

Manja grupa mještana blokirala je referendumsko mjesto, a na mjestu događaja je izašla policija. U Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo, piše RTRS.

Predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma Siniša Karan rekao je da je glasačko mjesto iz tehničkih razloga spojeno sa drugim glasačkim mjestom u toj lokalnoj zajednici.

"Procijenili smo da to glasačko mjesto, koje je malo, možemo pripojiti drugom mjestu", rekao je Karan.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma naknadno je rekao kako građani nisu pravili nikakav problem, već su u to mjesto jutros došli pojedinci iz nekih drugih mjesta.

''Radi se o jednom manjem glasačkom mjestu na kojem pravo glasa imaju 102 glasača. Tamošnji mještani svih proteklih dana u razgovorima s Općinskom komisijom nisu napravili nikakav problem. Nekoliko osoba koje žive izvan te teritorije su došli i napravili sigurnosni problem glasačkom odboru, fizički blokirali glasačko mjesto i policija je morala reagirati. S ciljem daljeg nesmetanog odvijanja glasovanja smo sugerirali da se to glasačko mjesto pripoji sljedećem biračkom mjestu'', rekao je Karan u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Oko 266 mjesta za izjašnjavanje na području Banja Luke otvorena su na vrijeme osim u naselju Obilićevo čije otvaranje je kasnilo zbog nepredviđenih okolnosti.

Referendumska mjesta otvorena su u Trebinju, Bileći i Berkovićima. Od 7 sati građani se izjašnjavaju i na području Doboja, Teslića, Stanara, Šamca. Otvoreno je i referendumsko mjesto u Ločarima za sve građane Brčkog, jer u tom gradu nije postignut sporazum za održavanje referenduma.

Osim u Lončarima, Brčaci se mogu izjasniti u Donjem Žabaru, Bijeljini i Donjoj Bukovici.

Inače, građani RS-a su radi utvrđivanja identiteta, dužni da kod sebe imaju jedan od vrijedećih identifikacijskih dokumenata. U Bijeljini je referendumsko izjašnjavanje počelo na vrijeme na svih 143 glasačkih mjesta. Također, i u šest općina na području Istočnog Sarajeva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close