100% spreman

Prvi čovjek Germanwingsa: Ovo što se dogodilo za mene je neshvatljivo!

Vijesti / Flash | 26. 03. 2015. u 15:39 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon šokantnih vijesti iz Francuske, javnosti se obratio prvi čovjek Germanwingsa Thomas Winkelmann. Na press konferenciji je priznao da u Lufthansi uopće nemaju ideju što je potaklo 28-godišnjeg Lubitza da sruši zrakoplov i pobije 150 ljudi.

"Ovo je za nas velika katastrofa, najveća u povijesti kompanije. Mi smatramo da imamo najbolje pilote na svijetu i ovo što se dogodilo za mene je neshvatljivo. Trebat će nam jako puno vremena da razriješimo ovaj misterij", rekao je Winkelmann i poručio da kod Lubitza ništa nije nagovještavalo da bi mogao napraviti nešto tako.

- Sve testove je prošao bez problema. I pshihološke i liječničke, bio je 100 posto spreman za letenje. Naša škola u Bremenu je najbolja na svijetu i tamo se ništa ne prepušta slučaju. Testovi se ponavljaju svake godine i nema šanse da se netko tko nije spreman 'prošverca' u zrakoplov.

Winkelmann je potvrdio da je Lubitz prije sedam godina svoje školovanje prekinuo na osam mjeseci, pa se ponovno vratio.

- To je istina, ali još ne znamo gdje je bio to vrijeme. Normalno je da netko uzme pauzu jer je naš program jako zahtjevan. Međutim, kada se vratio u školu, Lubitz je ponovno morao ponoviti sve testove.

Prvi čovjek njemačke aviokompanije pokušao je dati odgovor na pitanje o zaključanom kokpitu.

- Postoji jedno zvono, a pilot iznutra može vidjeti tko je ispred vrata. Također, postoji i kod pomoću kojeg piloti mogu otvoriti kokpit izvana. Ne znamo da li je kapetan pokušao s tim kodom unutra i da li je Lubitz koristio svoj kod kojim može blokirati ulazak na pet minuta.

Rekao je i kako su zaposlenici kompanije u šoku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se kratko javnosti. Istaknula da je zaprepaštena onim što su priopćili istražitelji te kako je ta vijest dodatan šok za obitelji poginulih.

Javnosti se obratio i njemački ministar prometa, ali nije rekao ništa novo.

- Iz informacija koje smo dobili sasvim je jasno da je Lubitz namjerno srušio zrakoplov.

"Kopilot Germanwingsa Andreas Lubitz namjerno je srušio Airbus 320 te kompanije u francuskim Alpama", rekao je ranije francuski državni tužitelj Brice Robin u Marseilleu.

"Kopilot Andreas Lubitz je posljednjih deset minuta sam bio u kabini. Sigurno je bio živ jer se čuje kako normalno diše. Nije rekao ni riječi. Drugi pilot ga je iza vrata molio da ga pusti unutra. Nekoliko puta je i zaplakao", ispričao je Robin detalje koje je razotkrila crna kutija.

Kopirati
Drag cursor here to close