Akcija Delfin

Prva presuda u Brčko distriktu za organizirano dilanje

Vijesti / Crna Kronika | 31. 10. 2014. u 11:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivnju organizatorima kriminalne skupine L.J. (58) i D.J. (33), koji su krajem 2012. godine optuženi za organiziranje mreže prodavača marihuane u Brčkom.

Donošenjem pravomoćne presude Apelacijski sud Distrikta potvrdio je krivnju optuženih za najteži oblik kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, koje im je na teret stavilo Tužiteljstvo Distrikta.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva, oni su optuženi da su na području Brčkog organizirali skupinu ljudi u cilju neovlaštenog stavljanja u promet marihuane. Za djelovanje unutar kriminalne skupine tada su optužene četiri osobe koje su, zajedno s organizatorima, lišene slobode u sklopu akcije kodnog naziva Royal. Osim njih, skupini su pristupili i S.J. (24) i M.S. (26), koji su zasebno procesuirani.
Nakon glavne rasprave i žalbenog postupka, organizatori kriminalne skupine pravomoćno su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Prvooptuženom L.J. izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine i jednog mjeseca, dok je njegov sin, drugooptuženi D.J., kažnjen s tri godine i osam mjeseci zatvora.

Ranije su za djelovanje unutar skupine, u odvojenim postupcima, osuđeni A.C. (44) iz Bijeljine na jednu godinu i četiri mjeseca, P.B. (49) iz Pelagićeva na jednu godinu i dva mjeseca, te M.S. iz Brčkog na jednogodišnju zatvorsku kaznu. Oni su osuđeni nakon što su sporazumom s Tužiteljstvom Distrikta priznali krivnju i prihvatili kazne za počinjena kaznena djela. Optuženoj J.S. sud je nakon održane glavne rasprave izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

Presuda L.J. i D.J. prva je presuda u Brčko distriktu kojom je potvrđeno organizirano djelovanje kriminalne skupine u vršenju kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga na području Brčko distrikta. Pravomoćnom sudskom odlukom oni su osuđeni za najteži oblik ovog kaznenog djela propisan Kaznenim zakonom Distrikta. Nedavno je pravomoćno okončan i postupak za organiziranje skupine za prodaju heroina pokrenut optužnicom iz 2010.godine.

Tužiteljstvo je tada, nakon što je u sklopu akcije Delfin prikupilo potrebne dokaze podiglo optužnicu protiv sedam osoba. Kao organizator skupine označen je D.T. (55) iz Potočara, koji je nakon provedenog postupka za sudjelovanje u neovlaštenoj prodaji heroina osuđen na četiri godine zatvora, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close