'Pokret'

Prva migrantska stranka izlazi na izbore 2017.

Vijesti / Flash | 29. 05. 2016. u 07:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički i društveni uspjeh prve europske stranke migranata nastale u Nizozemskoj, koja sljedeće godine izlazi na parlamentarne izbore u toj zemlji, izazvali su pažnju medija njemačkog govornog područja.

Vec´ina se pri tome poziva na analizu objavljenu u njemačkim medijima, u kojoj se odmjeravaju trendovi buduc´nosti i izvodi paralela sa, za sada neuspješnom njemačkom muslimanskom strankom BIG (Savez za inovaciju i pravdu).

U Nizozemskoj sada postoji stranka useljenika i ljudi migracijskog porijekla: Denk. Taj "pokret", kako sam sebe naziva, medijima je sve zanimljiviji. Stranku Denk, koja se na njemačkom čuje kao naredba ("Misli!") osnovali su krajem 2014. dvojica parlamentaraca tuskog porijekla, Tunahan Kuzu i Selčuk Ozturk, koji su poslije svađe oko integracijske politike vlade napustili svoju socijaldemokratsku frakciju i osnovali vlastitu, religiozno-političku.

Radio-televizija Srbije prenosi da je ono što je u početku ličilo na privatan rat dvojice poniznih muslimana sa nizozemskim socijaldemokratama zbog njihovog kritičnog stava prema turskom predsjedniku Recepu Erdoganu, ovih dana razvija u pomodnu pojavu među mladim neonizozemcima.

Prvo je prošlog studenog stranci pristupila bivša mis Nizozemske za 2014. Tatjana Maul, čija je obitelj porijeklom iz Makedonije i postala glasnogovornica stranke. Drugi veliki adut je osvojen pristupanjem poznate televizijske voditeljice Silvane Simons, čije je obiteljsko porijeklo iz bivše kolonije Surinama i najavom kandidature stranke na parlamentarnim izborima u Nizozemskoj iduc´e godine, prenosi agencija Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close