Novi zakon

Prva američka organizacija proglašena 'nepoželjnom' u Rusiji

Vijesti / Flash | 28. 07. 2015. u 17:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalna zadužbina za demokraciju (Ned-National Endowment for Democracy), američka organizacija čiji je cilj demokracija u svijetu, postala je u utorak prva strana nevladina organizacija koju vlasti smatraju "nepoželjnom" u Rusiji u okviru novog kontroverznog zakona.

Ova odluka tužiteljstva mora biti dostavljena ruskom ministarstvu pravde, koje odsada mora donijeti zabranu aktivnosti Ned-a na ruskoj teritoriji.

''Uzimajući u obzir cjelokupan cilj aktivnosti organizacije, tužiteljstvo je došlo do zaključka da ona predstavlja prijetnju za temelje ustavnog sustava Rusije, za njenu obranu i sigurnost'', navelo je glavno rusko tužiteljstvo u priopćenju.

Tužiteljstvo je optužuje da je financirala nevladine organizacije (NVO) u Rusiji koje su sudjelovale u "osporavanju rezultata izbornih kampanja, organiziranju političkih akcija s ciljem utjecaja na donošenje odluka vlasti i diskreditiranja vojne službe unutar ruskih oružanih snaga".

''U ovom cilju, u 2013.-2014. godine, organizacija je dala ruskim nevladinim organizacijama financijsku pomoć od gotovo 5,2 milijuna dolara'', dodaje se dalje u priopćenju.

Ned se od početka jula nalazi na spisku 12 stranih organizacija za koje su ruski senatori tražili zabranu, pored drugih američkih, ukrajinskih i poljskih nevladinih organizacija.

Osnovana 1983. godine, Ned se posvetila "razvoju i jačanju demokratskih institucija u svijetu" i osigurava veliki dio financija od američkog kongresa. Njeno sjedište je u Washingtonu.

Zakon koji je u maju potpisao predsjednik Vladimir Putin omogućava da se strane organizacije aktivne u Rusiji mogu proglasiti "nepoželjnim". One zatim mogu biti zabranjene u Rusiji, ako se radi o nevladinim organizacijama ili poduzećima.

Ovaj zakon dopunjava jedan drugi izglasan 2012. godine koji obavezuje organizacije koje se financiraju iz inozemstva i imaju "političke aktivnosti" da se registriraju kao "strani agenti", naziv koji podsjeća na onaj koji se primjenjuje za "neprijatelje naroda" i disidente iz razdoblja SSSR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close