Sve spremno

Provjereni ministri i zamjenici, ali se opet kasni

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 10:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je danas na osnovu izvještaja o izvršenim provjerama izdalo potvrdu da Saša Dalipagić ispunjava uvjete propisane Zakonom o Vijeću ministara BiH za imenovanje na dužnost ministra ili zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH, priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Istodobno, objavljeno je kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) okončala provjere istinitosti navoda koje su na obrascima izjava Središnjeg izbornog povjerenstva BiH naveli kandidati za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Na osnovu člana 10d. stav (7) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, konačni izvještaj danas je proslijeđen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH na upoznavanje i dalje nadležno odlučivanje, priopćeno je iz SIPA-e.

Inače, Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na današnjoj sjednici trebalo bi razmotriti podobnost i dati mišljenje-preporuke za potvrđivanje ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

No, početak sjednice prvobitno je bio zakazan za 9.30 sati, potom pomjeren za 10.30 sati, ali ni u to vrijeme sjednica nije počela.

Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara BiH je na samom početku sjednice napravila jednosatnu stanku kako bi članovi povjerenstva mogli pročitati dostavljene materijale u vezi s predloženim kandidatima za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Pojedini članovi komisije ukazali su na to da su materijale dobili na samoj sjednici te kako bi ih trebali pročitati kako bi se mogli pripremiti za razgovor s kandidatima.

Član Povjerenstva Mirsad Mešić je zatražio da dio sjednice u kojem će biti razmatran izvještaj SIPA-e o obavljenim provjerama bude zatvoren za javnost jer, kako je kazao, izvještaj SIPA-e nije predmet javnog raspravljanja.

Član Povjerenstva Lazar Prodanović je kazao da neće glasovati za predloženi saziv Vijeća ministara BiH ističući da su prošli ustavni i zakonski rokovi za njegovo imenovanje, te da je time prekršen Zakon o Vijeću ministara BiH.

Istodobno, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine  danas je na 26. sjednici provela proceduru izbora predsjednika Povjerenstva za kojeg je izabran dr. Ahmet Šantić.

U proteklih 21 mjesec funkciju predsjednika državnog izbornog povjerenstva obavljao je Stjepan Mikić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close