Izvješće

Protiv koga je sve Helez podigao prijave?

Vijesti / Flash | 15. 04. 2014. u 07:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida objavilo je opširno izvješće o stanju braniteljske populacije i efektima revizije u kojem su po prvi put javnosti prezentirani i podaci o osobama protiv kojih su podignute kaznene i prekršajne prijave.

Dnevni list objavio je kako je u postupku podnošenje kaznenih prijava protiv načelnika općina Posušje, Ljubuški, Orašje i Grude i njihovih pomoćnika načelnika za službu BIZ-a zbog nedostavljanja predmeta ovom ministarstvu radi druge faze revizije.

Prijave od 2008. do danas

U izvješću se, tvrdi Dnevni list, navode prijave podnesene od 2008. godine do danas, a kako se i ranije znalo, najveći broj njih odnosi se na Martina Frančeševića, Fadila Imamovića i Dragana Majstorovića, i to, kako se navodi, zbog ''nezakonitog izdavanja uvjerenja s lažnim podacima o vršenju zapovjedne dužnosti i ratnim priznanjima''.

Radi se o zaposlenicima ministarstva, a Frančešević je i pomoćnik ministra, koji su više puta negirali krivnju navodeći kako Helez vodi osobni rat protiv njih. U samom izvješću stoje pobrojane brojne prijave kao i opisi kada su i kome izdavali potvrde.

Nadalje, tijekom 2009. podnijete su i prijave protiv Željke Pokrajčić i Ilke Mamić iz Livna zbog, kako stoji, nezakonitog izdavanja uvjerenja u vezi ostvarivanja prava na starosnu mirovinu. U 2011. otišle su prijave i protiv Zdravka Skočibušića u kojima stoji kako je u svojstvu tajnika u ministarstvu, uz Frančeševića, u razdoblju od srpnja 2007. do srpnja 2009. godine, ispred Sektora za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze kojima su nalagali grupama za vojne evidencije Travnik, Novi Travnik, Kiseljak, Busovača, Bugojno, Mostar, Čapljina, Prozor Rama i Tomislavgrad i Vitez da izdaju uvjerenja o obnašanju zapovjedne dužnosti za razdoblje 1991.-1996. suprotno podacima koji se nalaze u službenoj evidenciji grupa.

Prijave protiv liječnika

''Dana 13. ožujka 2012. godine podnesena je kaznena prijava FMUP-u br. 06-41-2285-3/11-šest protiv liječnika: Nade Vile Ćurić, Mulije Džudže, Milenka Lugonje i osobe Alije Džulića iz Mostara radi izdavanja 10 fiktivnih lažnih liječničkih nalaza koje je Alija Džulić priložio uz zahtjev za priznavanje svojstva RVI-ja'', stoji u Helezovom izvješću.

Iste godine, navode dalje mostarske novine, prijava je otišla i protiv Ankice Babić i Samira Kozara zbog sumnje kako su nezakonito izdali 28 uvjerenja. Prijavljen je i Tomislav Čerkez iz Širokog Brijega koji je fizički onemogućio rad federalnih inspektora prilikom inspekcijskog nadzora u grupi Široki Brijeg, a zbog istog razloga prijavljeni su i Jozo Begić, Ante Biško, Goran Crnogorac, Josip Duspara, Ivan Bešlić, Ljubo Gavran i Ljubo Gavran, svi iz Posušja. Nove prijave protiv liječnika Mulije Džudže, Milenka Lugonje uz Mehmeda Kovačevića podignute su 2013.

''Dana, 31. ožujka 2014. podnesena je kaznena prijava KT Široki Brijeg br. 06-41-1821/14 protiv Tomislava Naletelića, koji je u 2007.godini potpisao 176 uvjerenja na obrascu BFMO-1 koja sadrže netočne podatke o pripadnosti i okolnostima stradanja za pripadnike VJ 1710 Ljubuški. Dana, 2. travnja 2014. podnesena je kaznena prijava KT Široki Brijeg br. 0641-1877/14 protiv Ivana Bešlića, koji je u razdoblju 2006./2007. potpisao devet uvjerenja na obrascu BFMO-1 koja sadrže netočne podatke o pripadnosti i okolnostima stradanja za pripadnike VJ 1710 Ljubuški'', navodi se u izvješću.

Uštede

Uz nabrojane, postoji i niz drugih prijava od kojih se dobar dio odnosi na osobe koje su dostavljale, kako se navodi, dokumentaciju koja nije valjana.

Inače, sama informacija o stanju braniteljske populacije načinjena je na 82 stranice i sadrži veliki broj podataka iz ove oblasti.

Kako je sam Helez kazao prilikom prezentacije izvješća izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH, od početka provođenja Zakona o reviziji do sada su ostvarene uštede oko 53 milijuna maraka bez povoljnijih mirovina.

Kopirati
Drag cursor here to close