Još se broji

Prosvjedi u Mostaru napravili štetu veću od 1,6 milijuna KM

Vijesti / Flash | 23. 04. 2014. u 09:13 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako još uvijek službenih procjena nema, šteta nastala kao posljedica prosvjeda 7. veljače u Mostaru procjenjuje se na više od 1.6 milijuna KM.

Tako je na zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, prema procjenama stručnjaka, pričinjena šteta od 390.000 maraka.

''Veći dio uništenih objekata je obnovljen. Trenutačno je u tijeku nabava opreme i očekujemo kako će i ovaj posao uskoro biti završen'', potvrdili su Večernjem listu u Vladi HNŽ-a na čijoj se zgradi ne vide više tragovi prosvjeda.

Mostar nema novca za obnovu

S druge strane, procjena štete u mostarskoj Gradskoj vijećnici još nije dovršena, a obnova će pričekati jer Grad nema novca za tu namjenu.

''Posljednji podaci govore kako će šteta biti oko 600.000 maraka. Grad nema novca za obnovu uništenih objekata i ne znamo kada bi mogla početi sanacija'', rekli su Večernjaku u Gradskoj upravi te demantirali informacije o prodaji zapaljenih objekata.
Iz HDZ-a BiH kažu kako nije procijenjena šteta te da za sada mogu govoriti samo o ''grubim procjenama''.

''Prema onome što smo već platili za obnovu i prema onome što još trebamo uraditi, može se reći kako šteta nije manja od 400.000 maraka. Posljednju riječ o ovome pitanju će imati sudski vještaci čiji nalaz očekujemo'', rekli su Večernjakovi sugovornici iz HDZ-a BiH.

Članovi mostarskog ogranka SDA su rekli kako samo znaju da je šteta stopostotna te da i oni očekuju nalaze stručnjaka koji se bave točnim brojkama.

Sarajevo i Tuzla još broje štetu

''Prema izvješćima policije, šteta u našim uredima je bila stopostotna. Ako ćemo govoriti o nekom iznosu, onda možemo slobodno procijeniti kako je šteta oko 200.000 maraka'', rekli su u mostarskom SDA.

Točni rokovi za izradu procjena šteta nisu postavljeni, te se ne zna kada će sva izvješća biti konačna. Ono što se može očekivati je niz sudskih tužbi i potraživanje šteta od onih čije su zgrade zapaljene. Od koga će se tražiti naplata štete, još uvijek nije poznato.

I u drugim gradovima, gdje su u prosvjedima stradale zgrade institucija još se uvijek zbraja šteta. Tako neke informacije govore kako je u Sarajevu napravljeno 50 milijuna KM štete dok se u Tuzli prema prvim procjenama spominje cifra od milijun KM. No, time je obuhvaćena šteta samo na zgradi Općine te se čeka konačna brojka nakon procjene štete na spaljenoj zgradi Vlade.

Inače, prema Zakonu o zaštiti i spašavanju, šteta se mora procijeniti a moguće ju je sanirati sredstvima iz proračuna na lokalnoj i županijskoj razini, ali i onima kojima raspolažu štabovi civilne zaštite, pa sve do novca iz blagajne Federalne vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close