U ponedjeljak

Prosvjed pred Parlamentom BiH zbog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

Vijesti / Flash | 27. 05. 2017. u 20:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda u ponedjeljak odlučuje o prijedlogu odgode zabrane uzgoja krznaša do čak 2028. godine, iako je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine već određeno da zabrana treba stupiti na snagu 2018. godine.

Nakon nekoliko dosadašnjih javnih akcija, podrške Žere iz Crvene jabuke, aktivisti građanske inicijative Koalicija bez krzna BiH spremaju prosvjed pred Domom naroda prije sjednice, a podrška stiže i od slavne glumice i zaštitnice životinja.

Međunarodnu peticiju protiv prijedloga degradacije Zakona u Bosni i Hercegovini dosad je potpisalo preko 8.000 ljudi, a Domu naroda i veleposlanicima BiH pisale su organizacije širom Europe, uključujući međunarodnu koaliciju Fur Free Alliance.

Veleposlanica međunarodne organizacije PETA Pamela Anderson također se uključila i uputila dopis predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariši Čolaku apelirajući da ne popusti pritisku krznarskog lobija.

U svom pismu izjavila je: ''Bila bih oduševljena da se Bosna i Hercegovina pridruži Austriji, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Sloveniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama tako što će zauzeti stvar protiv okrutnosti i zatvoriti sve farme na kojima se uzgajaju životinje radi krzna.“

Podršku je nedavno dao i Žera iz Crvene jabuke riječima: "Ne podržavam ubijanje životinja radi krzna, smatram da je to okrutno i potpuno nepotrebno. Zato smatram da zabrana uzgoja životinja radi krzna u Bosni i Hercegovini treba stupiti na snagu 2018. godine kako je i predviđeno, bez daljnjih odgoda. Ne bacajte zakone niz rijeku, pokažite srce!"

Nakon što je Zastupnički dom u travnju hitnim postupkom odobrio odgodu zabrane za čak 10 godina, građani će se okupiti pred Domom naroda u ponedjeljak 29. svibnja od 11 sati tražeći Dom naroda da ispoštuje Zakon i ne odobri prijedlog koji služi na sramotu BiH, zakonodavstva, zaštite i volje građana.

Kopirati
Drag cursor here to close