CSS

Prošlo 16 mjeseci od donošenja zakona o suzbijanju korupcije: Vlast nije učinila ništa

Vijesti / Flash | 09. 10. 2015. u 11:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za sigurnosne studije (CSS) priopćio je danas da je 16 mjeseci prošlo od donošenja Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, a vlast nije učinila ništa.

''Prvog veljače 2015. godine službeno je počela primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH. Proces donošenja zakona trajao je više od 600 dana tijekom kojih su Vlada Federacije BiH, oba doma Parlamenta Federacije BiH, te predstavnici pravosudnih institucija, trošili sredstva poreznih obveznika raspravljali o njegovim odredbama. Osam mjeseci nakon izglasavanja zakona u federalnom parlamentu, vlastima nije bilo dovoljno da formiraju posebne odjele Federalnog tužiteljstvo i Vrhovnog suda FBiH za korupciju, organizirani kriminal i međužupanijski kriminal'', navodi se u priopćenju.

Teoretski je, kažu iz CSS-a, ovaj zakon trebao biti u primjeni proteklih osam mjeseci ove godine, ali nitko od predstavnika vlasti ne preuzima političku ni bilo kakvu drugu odgovornost za nastali pravni vakuum uslijed neprimjenjivanja novih zakonskih odredbi.

''Čak federalni parlamentarci nisu našli za shodno ni da usvoje izmjene zakona koje je predložila federalna vlada o produženju roka za početak njegove primjene. Ali su zato veoma revnosni kada treba donijeti odluku o povećanju sredstava poreznih obveznika za realizaciju postojećeg proračuna. Za eventualno povećanje proračuna putem snažnije i odlučnije borbe protiv korupcije izgleda da nisu zainteresirani i da je usvajanje antikorupcijskog seta zakona bila samo farsa i skupljanje političkih poena u predizborno vrijeme. Prebacivanje odgovornosti za nastalu situaciju sa izvršne vlasti na zakonodavnu ili sudsku vlast i obrnuto, svakako je eklatantan primjer odnosa vlasti prema svojim glasačima u post izborno vrijeme'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close