Doviđenja

Prošao rok: BiH će dobiti nogu iz Vijeća Europe

Vijesti / Flash | 30. 10. 2014. u 10:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u siječnju 2015. u Strasbourgu bit će poznato hoće li BiH biti suspendirana iz članstva, odnosno hoće li novom izaslanstvu Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, koja će biti imenovana nakon općih izbora, biti uskraćeno daljnje sudjelovanje u radu te međunarodne organizacije.

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u mandatnom razdoblju 2010.-2014, čak, nije imala ni šefa

Kako navodi Anadolija, Parlamentarna skupština Vijeća Europe u listopadu 2013. donijela je preporuku kojom BiH ostavlja rok od godinu dana, odnosno do listopada 2014. da provede presudu Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić - Finci protiv BiH. Nakon toga, Komitet Vijeća Europe za akreditacije i imunitetski status može uskratiti daljnje sudjelovanje u radu izaslanstvu PS BiH.

Bez dogovora četiri i pol godine

Naime, vlasti BiH više od četiri i pol godine ne mogu se dogovoriti o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, donesene 22. prosinca 2009, kojom se traži da se svim građanima BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost osigura mogućnost kandidiranja za poziciju članova Predsjedništva BiH i Doma naroda PS BiH, a ne samo konstitutivnim narodima, kao što je sada slučaj.

S obzirom na to da su početkom 2014. godine propali svi pokušaji dogovora političkih lidera vođenih uz asistenciju dužnosnika Europske komisije, Središnje izborno povjerenstvo BiH je 15. svibnja raspisalo održavanje općih izbora koji su provedeni u listopadu po dosadašnjim diskriminirajućim odredbama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, koji su u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

"Sasvim je sigurno da će se priča oko statusa BiH otvoriti na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u siječnju, kao i da će pitanje neprovođenja presude Europskog suda za ljudska prava biti jedna od tema. BiH bi nakon Belgije, u svibnju 2015. godine treba preuzeti predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Europe. U siječnju 2015. godine ćemo znati hoće li se i tu tražiti suspenzija BiH zbog neispunjavanja obveza. Naime, ako BiH tada bude suspendirana iz članstva Vijeća Europe, jasno je da je i pitanje predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Europe samim tim dovedeno u pitanje", istaknula je u izjavi za Anadoliju Milica Marković članica izaslanstva PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u dosadašnjem sazivu.

Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH trebalo je na posljednjoj sjednici razmatrati predsjedavanje BiH Vijećem Europe u razdoblju svibanj – studeni 2015. godine, ali se to nije dogodilo jer je sjednica otkazana uslijed nedostatka kvoruma.

Članovi Monitoring tima Vijeća Europe početkom jula upozorili su zastupnike i izaslanike Parlamentarne skupštine BiH kako bi novoizabrane vlasti u BiH trebale riješiti pitanje primjene te presude do svibnja 2015, kada bi BiH trebala preuzeti predsjedavanje Vijećem Europe.

Izaslanstvo bez šefa i zamjenika

Istovremeno, članovi stalnog izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe zajednički su istaknuli kako očekuju da će ovo pitanje, koje predstavlja ključnu prepreku na europskom putu BiH, biti riješeno u roku od šest mjeseci nakon održavanja općih izbora, navodeći da će politička volja za primjenu presude u slučaju Sejdić – Finci biti jedan od ključnih kriterija u pregovorima za formiranje buduće vlasti u državnim institucijama.

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u mandatnom razdoblju 2010.-2014, čak, nije imala ni šefa izaslanstva i zamjenike već samo deset izabranih predstavnika.

BiH, navodi Anadolija, zbog unutarnjih nesuglasica već godinama nema ni svoje predstavnike u stalnim tijelima Vijeća Europe: Europskoj komisiji za demokraciju putem prava (Venecijanska komisija), Europskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije (ECRI), Europskom komitetu za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), Skupini stručnjaka za borbu protiv trgovanja ljudima (GRETA), Savjetodavnom komitetu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i Komitetu eksperata Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Na osnovu zaključka Predsjedništva BiH sa 32. redovne sjednice, od 13. veljače 2013, i Odluke Predsjedništva BiH o postupku kandidiranja i imenovanja predstavnika BiH u međunarodnim organizacijama i institucijama, Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je javni natječaj za popunu šest upražnjenih mjesta, ali odluka o konačnom izboru nikada nije donesena.

O prijavljenim kandidatima od strane BiH, trebalo je odlučivati Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim ustavnim ovlastima.

Bosna i Hercegovina je članica Vijeća Europe od 24. travnja 2002. godine, a Vijeće Europe je otvorilo svoj ured u Sarajevu u travnju 1996. godine. BiH je potpisnica, odnosno ugovorna strana 56 potpisanih i ratificiranih ili samo potpisanih međunarodnih ugovora/konvencija kojima je Vijeće Europe depozitar. Također je potpisala 18 ugovora/konvencija koji su u postupku ratificiranja u PSBiH, zaključno sa 17. siječnja 2007. godine. Rad Vijeća Europe prati Stalno predstavništvo BiH pri Vijeću Europe u Strasbourgu.

Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Bosnu i Hercegovinu predstavlja Izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH pri Vijeću Europe.

BiH prihvatila 73 postprijemne obveze

Postavši punopravna članica Vijeća Europe, Bosna i Hercegovina je prihvatila obvezu njegovanja i unapređenja demokratskih vrijednosti i standarda Vijeća Europe.

Prijemom u članstvo Vijeća Europe BiH je preuzela obvezu da će ispuniti ukupno 73 postprijemne obveze (post-accession commitments), koje trebaju biti ispunjene u određenim vremenskim rokovima. Neke od njih imaju isključivo politički karakter, i kao takve nemaju konkretno utvrđene rokove za izvršenje, već BiH ima obavezu da ih kontinuirano ispunjava. Većinu obveza BiH je ispunila u predviđenom roku od tri godine po prijemu u Vijeće Europe. Vlasti BiH su se obvezale da će preostale obveze ispunjavati kontinuirano (kao što je npr. reforma pravosuđa).

Ispunjavanje postprijemnih obveza BiH, Vijeće Europe nadgleda i prati u okviru Monitoring procesa, koji je političkog karaktera i odnosi se na sve obveze koje je preuzela BiH, koje su dane u mišljenju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, kao i na moguća druga specifična pitanja koja se ocijene potrebnim.

Dosad Bjelorusija suspendirana iz članstva

Monitoring procese odvija u dvije razine: od Komiteta ministara Vijeća Europe – Tajništva Vijeća Europe – u okviru Izvještačke grupe zemalja za demokratsku stabilnost (GR-EDS) i Komiteta za ispunjavanje obveza zemalja članica (Monitoring komitet) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Parlament Bjelorusije imao je poseban gostujući status u Parlamentarnoj skupštini od rujna 1992. do siječnja 1997. godine, međutim suspendiran je zbog toga što se u Bjelorusiji ne poštuju ljudska prava. Time bi BiH bila druga država od ukupno 47 država članica i druga u Europi koja bi bila suspendirana iz Vijeća Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close