Pušten vlak

Proruski pobunjenici pristali predati tijela žrtava iz Boeinga

Vijesti / Flash | 21. 07. 2014. u 17:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski premijer Mark Rutte na izvanrednoj je konferenciji za novinare potvrdio da je vlak s leševima krenuo iz Toreza, mjesta pod kontrolom separatista, prema Harkovu, gradu pod kontrolom vlasti u Kijevu.
Dodao je da će to biti prilično dug put koji bi mogao potrajati 12 sati.

Također, malezijski premijer Najib Razak održao je izvanrednu konferenciju za novinare u ponoć po malezijskom vremenu.

Novinarima je objavio da je sa separatistima na istoku Ukrajine postignut dogovor prema kojemu će oni predati crne kutije predstavnicima malezijskih vlasti u 21 sat večeras po ukrajinskom vremenu.

Istovremeno, dogovoreno je i da će separatisti tijela, koja su ubačena u nekoliko vagona-hladnjača u mjestu Torez, biti predana predstavnicima Nizozemske kako bi oni organizirali avionski prijevoz posmrtnih ostataka do Amsterdama.

'Proteklih smo dana daleko od očiju javnosti pokušavali uspostaviti kontakt s ljudima koji kontroliraju mjesto pada aviona na letu MH17. Taj je kontakt sada uspostavljen. Pod teškim i promjenjivim okolnostima razgovarali smo o problemima koji su nas sve zaokupili: o osiguravanju ključnih dokaza, o pokretanju neovisne istrage i, prije svega, o uklanjanju posmrtnih ostataka', rekao je Razak i dodao da se u ponedjeljak došlo do osnove na temelju koje će se postići sporazum o ključnim pitanjima.

'Ranije danas razgovarao sam s Aleksanderom Borodajem, koji zapovijeda regijom u kojoj se tragedija dogodila. Dogovorili smo sljedeće: Prvo, ostaci 282 osobe, koji se trenutno nalaze u Torezu, bit će prevezeni vlakom u Harkov, gdje će biti predani predstavnicima Nizozemske. Vlak će krenuti večeras po ukrajinskom vremenu i njime će također otputovati šestero predstavnika malezijskog spasilačkog tima. Ostaci će zatim biti prebačeni nizozemskim avionom tipa C130 Hercules u Amsterdam. Nakon potrebnog forenzičkog rada, ostaci malezijskih državljana bit će dopremljeni u Maleziju', objavio je Razak.

'Drugo, otprilike u 21 sat večeras, dvije crne kutije bit će predane malezijskom timu u Donjecku. Treće, neovisni međunarodni istražitelji dobit će jamstvo sigurnog pristupa mjestu pada kako bi počeli punu istragu nesreće', dodao je malezijski premijer.

'Moram istaknuti da, iako je sporazum postignut, da bi bio ispunjen treba poduzeti čitav niz koraka. Još imamo jako puno posla, posla koji može biti obavljen isključivo uz dobru komunikaciju i u dobroj vjeri. Gospodin Borodaj i njegovi ljudi dosad su surađivali s nama', rekao je još Razak.

Kopirati
Drag cursor here to close