Mutno

Proračunske rezerve za rođake i susjede

Vijesti / Flash | 14. 11. 2014. u 14:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije Bosne i Hercegovine tijekom 2012. i 2013. godine veći dio sredstava iz proračunske rezerve nisu koristile za financiranje hitnih i nepredviđenih situacija, kako je zakonski predviđeno. Preko 7.5 milijuna KM, od ukupnih deset milijuna KM predviđenih za proračunsku rezervu, utrošeno je na tekuće troškove institucija, među kojima su i plaće i naknade uposlenih.

''Umjesto da se financiraju i umanje posljedice elementarnih nepogoda ili financiraju oblasti od javnog interesa, financirano je tekuće poslovanje institucija BiH. (…) Korištenje sredstava tekuće rezerve za financiranje tekućih aktivnosti sve više postaje praksa institucija BiH'', navodi se u izvještaju o reviziji raspodjele i korištenja sredstava tekuće rezerve, prenio je Centar za istraživačko novinarstvo.
Proračunska rezerva podrazumijeva novčana sredstva koja se u državnom proračunu izdvajaju za hitne i neplanirane situacije, troškove međunarodnih sporova, financiranje novih institucija i grantove neprofitnim organizacijama. Vijeće ministara BiH odlučuje o upotrebi rezerve, s tim da predsjedavajući i njegova dva zamjenika imaju pravo da četiri posto rezerve potroše „interventno“, bez javnog konkursa i pravdanja utroška.

Tijekom 2012. i 2013. godine iz tekuće rezerve utrošeno je više od deset milijuna KM proračunskih sredstava. Više od 7,5 milijuna KM potrošeno je za financiranje tekućih aktivnosti u institucijama BiH, dok je za izdatke helikoptera za gašenje požara u 2012. godini potrošeno 150.000 KM.

Osim financiranja institucija, revizori zaključuju da se bez ikakvih kriterija iz rezervi pomažu različita udruženja građana, sportski klubovi, vjerske i humanitarne organizacije, pojedinci, mediji, te institucije nižih nivoa vlasti. Za njih je u dvije godine izdvojeno preko dva milijuna KM, od čega je preko 700.000 KM za proračunske korisnike niže razine vlasti, a skoro 570.000 KM za vjerske i humanitarne organizacije.

''Svojim odlukama Vijeće ministara BiH je utvrđivalo kome se sredstva dodjeljuju, u kojem iznosu, ali vrlo često ne navodeći u koju svrhu se sredstva mogu koristiti. Iz ureda predsjedatelja Vijeća ministara i njegovih zamjenika je revizorima rečeno da je raspodjela ovih sredstava njihovo diskrecijsko pravo'', piše u Izvještaju.
Revizori su se u izvještaju, između ostalog, pozivali i na pisanje Centra za istraživačko novinarstvo o trošenju proračunskih rezervi. CIN je krajem 2013. godine objavio bazu podataka o trošenju tekuće proračunske rezerve na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini.

Istraživanje CIN-a je pokazalo da je nešto više od pola milijuna maraka namijenjenih za hitne i neplanirane situacije rukovodstvo Vijeća ministara BiH od 2010. do 2013. godine podijelilo pojedincima, među kojima su stranačke kolege, rođaci i susjedi.

Revizori su posebno istaknuli nedostatak kontrole i izvještavanja o korištenju tekuće rezerve, kako institucija tako i pojedinaca koji su dobivali novac iz proračuna.

''Izostanak nadzora i kontrole, kao i loše ili nepostojeće izvještavanje o efektima dodijeljenih sredstava stvorili su preduvjete za netransparentno i nenamjensko trošenje sredstava tekuće rezerve'', piše u izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close