Uzalud ...

Propao još jedan pokušaj dogovora oko izbora u Mostaru

Vijesti / Flash | 17. 05. 2016. u 15:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedan u nizu sastanaka mostarskih stranaka i nevladinog sektora u vezi sa pitanjem rješavanja problematike neodržavanja izbora u Mostaru završen je bez rezultata.

Ni na današnjem sastanku nisu se pojavili predstavnici SDA i SBB-a koji su dan prije poručili da će o rješenjima za Mostar razgovarati samo sa koalicijskim partnerima.

Na sastanku, koji je održan u Gradskoj vijećnici Mostara, donesen je zaključak da se pregovori vrate na teren političkih stranaka koje imaju predstavnike u parlamentu BiH.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar Damir Džeba rekao je da je HDZ na sebe preuzeo da za stol okupi stranke koje su u parlamentarnoj proceduri imale svoje prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu za grad Mostar.

To su uz HDZ, SDA, SBB, SDP i DF, a u razgovore će biti uključena i Koordinacija srpskih udruženja koja je svoj prijedlog u parlament BiH poslala preko poslanika SNSD-a i SDS-a, navodi Srna.

"Bitno je da pomognemo parlamentu BiH da izmijeni odredbe Izbornog zakona za koji je Ustavni sud kazao da su diskriminatorske i neustavne, a da reorganizaciju grada Mostara rade Mostarci, odnosno odbornici u Gradskom vijeću", naglasio je Džeba.

Na pitanje novinara postoji li mogućnost da se eventualno zaobiđe SDA koja je "tvrda" u svojim stavovima, te da do rješenja dođu HDZ, SDP i DF uz pomoć ruku srpskih parlamentaraca, Džeba je ocijenio da to ne bi bilo dobro.

"Ne bih sada o takvih mogućnostima. Mislim da nije dobro da na ovako važnom pitanju pokazujemo mišiće i skupljamo ruke koje bi dale rezultat prolaznosti u parlamentu BiH. Zajednički stav svih je da je Mostar BiH u malom, da rješenja koja nađemo u Mostaru mogu postati opća norma i načela za rješavanje pitanja BiH. Vi ovdje imate snažan lokalni ideal gdje ljudi ne žele da se Mostar zove gradom 'slučajem', jer ako ćemo tako onda nam je čitava zemlja 'slučaj'", naveo je Džeba.

Dodao je da očekuje naredni sastanak u roku desetak dana. Mostar osam godina nije imao izbore zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene izborna pravila za Mostar. Političke stranke u Mostaru već godinama ne mogu da dođu do dogovora.

Središnje izborno povjerenstvo nije raspisalo izbore za Mostara 2. listopada ove godine, ali političari tvrde da se to može učiniti naknadno izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close