Pregovori bez dogovora

Propali pregovori, Ukrajina odbija ultimatume

Vijesti / Svijet | 31. 01. 2015. u 22:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirovni pregovori o rješavanju krize u Ukrajini završeni su u subotu navečer u Minsku, poslije više od četiri sata - neuspjehom.

Predstavnik Ukrajine i izaslanici proruskih snaga, oštro su optužili jedni druge za sabotiranje sastanka.

Predstavnik Ukrajine, bivši predsjednik Leonid Kučma, napustio je razgovore u Minsku, rekavši za agenciju Interfaks da su predstavnici proruskih snaga minirali sastanak postavljanjem ultimatuma i odbijanjem da razgovaraju o planovima za uspostavljanje primirja.

Kučma je rekao da su dvojica predstavnika proruskih snaga postavili ultimatume i odbili "diskusiju o planu i mjerama za brzo uspostavljanje primirja i povlačenje teškog naoružanja", navodi ruska agencija.

Kučma je, također, kritizirao dvojicu glavnih lidera proruskih snaga, koji su potpisali sporazum u Minsku prošlog rujna, jer nisu sudjelovali u današnjem sastanku "kontakt grupe", kojem su nazočili i predstavnik Rusije i dužnosnik OSCE-a.

On je rekao da Kijev ostaje pri zahtjevu da proruske snage poštuju te sporazume.

Interfaks navodi da je Kučma rekao i da očekuje da uskoro čuje komentar Rusije na ishod sastanka.

Denis Pušlin, predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao je za agenciju RIA, da je njegova strana spremna za dijalog "ali ne i za ultimatume Kijeva, dok njegove snage granatiraju gradove u Donbasu (na istoku Ukrajine)".

Neposredno prije nego što je sastanak u Minsku prekinut, ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francoisa Hollande pozvali su zaraćene strane u Ukrajini da postignu dogovor o primirju.

Troje lidera su u telefonskom razgovoru razmotrili pojačano nasilje na jugoistoku Ukrajine, prenosi agencija Reuters.

Kako je ranije najavljivano iz OSCE-a, na današnjem sastanku mogao je biti potpisan dokument, u kojem se nalazi niz konkretnih koraka usmjerenih na implementaciju prioritetnih zadataka u cilju deeskalacije situacije na istoku Ukrajine.

Ovi zadaci uključuju: obavezujući sporazum o momentalnom prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja s linije razgraničenja, kako je navedeno u Memorandumu iz Minska od 19. rujna 2014, neograničeno snabdijevanje osnovnih namirnica i humanitarnu pomoć ugroženim oblastima Donjecka i Luganska, kao i napredak u oslobađanju zatvorenika.

Dokument je, kako se navodi, finaliziran 29. siječnja.

Sastanak Kontakt grupe, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), uz sudjelovanje predstavnika proruskih snaga, održan je krajem prosinca u Minsku.

Prethodna runda razgovora u rujnu rezultirala je sporazumom o prekidu vatre na istoku Ukrajine, koji je u više navrata kršen, podsjeća agencija Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close