Dom naroda

Promjene u zakonu: Mirno rješavanje spora prije podnošenja tužbe

Vijesti / Flash | 27. 10. 2016. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženim zakonom se, između ostalog, za slučajeve za koje je nadležan Sud BiH uvodi obveza podnošenja zahtjeva za mirno rješavanje spora prije podnošenja tužbe.

S obzirom na to da je Dom naroda zakon usvojio u nešto drugačijem tekstu u odnosu na Zastupnički dom, bit će potrebno izvršiti usuglašavanje između domova.

Označavanje oružja

Dom naroda je, bez rasprave, usvojio i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajućeg streljiva, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije oznakom „E“ kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovoj oblasti.

Riječ je o reformskom zakonu kojim Bosna i Hercegovina uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona omogućit će lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem te osigurati čvršću suradnju s drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i streljiva.

Besplatna pravna pomoć

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas, bez rasprave, usvojio Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se želi osigurati djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku u tijelima i institucijama BiH u kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Prema zakonu, nadležno tijelo za pružanje besplatne pravne pomoći u tijelima i institucijama BiH je Ured za pružanje besplatne pravne pomoći Bosne i Hercegovine, koji je unutrašnja organizaciona jedinica u sastavu Ministarstva pravde.

Korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti bh. državljani i druge fizička osobe s boravištem u BiH, fizičke osobe na bh. teritoriju pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražitelji azila, žrtve trgovine ljudima, apatridi te osobe čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija u ovoj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close