18. listopada

Promijenite pogled na prosjačenje s djecom

Vijesti / Flash | 18. 10. 2014. u 14:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu u suradnji s Asocijacijom XY obilježilo 18. listopada - Europski dan borbe protiv trgovine ljudima.
Tim povodom na Trgu djece Sarajeva aktivisti Asocijacije XY dijelili su promotivni materijal i letke kako bi ukazali na problem trgovine ljudima, a posebno problem organiziranog prosjačenja s djecom.

Kada je riječ o trgovini ljudima, Bosna i Hercegovina od 1999. godine organizirano i struktuirano prati ovaj problem i radi na njegovom suzbijanju, a dosadašnji podaci pokazuju da je trgovina ljudima i dalje prisutna.

"Nekad je to bilo u svrhu seksualne ekspolatacije, a danas imamo nove pojavne oblike. U zadnjih pet godina stagniramo kada je riječ o podacima i broju žrtava međutim ne možemo suditi o tome na osnovu brojki. Veliki dio žrtava tog fenomena ostaje neotkriven i neregistriran", kazao je Samir Rizvo, koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Dodao je, prenosi Anadolija, kako je poseban fenomen ovog socijalnog problema - organizirano prosjačenje s djecom na ulicama bh. gradova gdje su ona eksploatirana i prinuđena da na račun pojedinaca ili grupa prikupljaju novac.

"Cilj je kazati građanima kako pomaganjem toj djeci novcem ne pomažu njima već time podržavaju kriminal na našim ulicama. Ukoliko zaista žele da im pomognu mogu to uraditi na druge načine. Trgovina ljudima je kriminal. I prisiljavanje djece na prosjačenje je kriminal. Međutim bh. građani na to još uvijek gledaju kao na problem socijalne kategorije ili kulturološki problem nekih manjih zajednica, a ne kao kriminal", kazao je Rizvo.

Prema njegovim riječima, trgovina ljudima je globalni i kompleksni problem stoga građani moraju biti upoznati s njegovim segmentima.

Nevladina organizacija Asocijacija XY proteklih šest godina aktivno obilježava 18. listopada podizanjem svijesti o problemu trgovine ljudima.

Kopirati
Drag cursor here to close