Hrvatska

Projekt Domovina: Tražimo zabranu svih komunističkih simbola

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 10:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Projekta "Domovina" poručili su danas, uoči 25. svibnja, koji je u bivšoj Jugoslaviji obilježavan kao Dan mladosti, kako se zalažu za donošenje zakona kojim bi bilo zabranjeno komunističko znakovlje.

U okviru akcije ''Tita i crvenu petokraku prognati iz javnog prostora i korištenja!“ iz Projekta "Domovina" poručili su kako crvenu petokraku (jedan od simbola komunizma) treba tretirati jednako kao i fašističku svastiku, javlja Anadolija.

Prekrižena crvena zvijezda, prekrižen kukasti križ i između njih znak jednakosti uz natpis ''Totalitarizam je totalitarizam bez obzira na boju“ bila je vizualna pozadina na konferenciji za novinare koju je održao Projekt "Domovina" kako bi poručili da se zalažu za zabranu svih simbola komunizma u Hrvatskoj.

Odvjetnik Krešimir Planinić, predsjednik Projekta "Domovina" i član Inicijative "U ime obitelji", poručio je kako u Hrvatskoj još uvijek postoje oni koji veličaju komunistički režim, Titovo ime, crvenu petokraku i ostalo komunističko znakovlje.

''To sigurno nije na tragu osude i svih deklaracija i rezolucija koje je Hrvatska prihvatila. Svi dobro znamo da je komunistički režim, kao i ustaški, nacistički i fašistički, bio prožet progonima, ubojstvima pojedinačnim i skupnim te zatiranjem slobode medija i drugim zločinima koji su se događali od '45. do '90“, kazao je Planinić.

Istaknuo je kako su zbog toga donesene dvije europske rezolucije, iz 1996. i 2006, o osudi komunističkih zločina koje su vrlo jasno poručile kako je uz osudu tih zločina potrebno ukloniti veličanje znakovlja komunizma, fašizma i nacizma, koje je Planinić nazvao "trima najvećim zlima 20. stoljeća".

Planinić je istakako kako je deklaracija Hrvatskog sabora iz 2006. samo nominalno osudila te zločine te kako je Projekt "Domovina" osnovan kako bi se ta deklaracija i provela.

Natalija Kanački, članica Projekta "Domovina", poručila je kako se zalažu za zabranu nošenja i isticanja simbola komunističkog režima, a to su crvena zvijezda petokraka, srp i čekić, štafeta druga Tita, bedževi sa slikom druga Tita i drugi promotivni materijali sa njegovim likom, zatim simboli komunističke Jugoslavenske narodne armije (JNA), kao i svih simbola ustaškog, fašističkog i nacističkog režima.

Višeslav Franić, član Projekta "Domovina", kazao je kako traže jednako tretiranje svih totalitarnih režima i njihovih simbola u javnosti. Istaknuo je kako je važno sudski goniti sve one koji su sudjelovali u zločinima totalitarnog režima u Hrvatskoj i nad Hrvatima u svijetu. Dodao je kako bi trebalo zabraniti obnašanje funkcija u javnim službama, novinarima, odgajateljima, osobama u pravosuđu itd, odnosno svima koji su bili na izvršnim funkcijama u totalitarnom režimu.

''Podsjetili bi da je agresija na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu izvršena upravo pod crvenom petokrakom i da je to više nego dostatan razlog za zabranu tog simbola. Pod crvenom petokrakom se nema što slaviti jer je taj režim zavio mnoge obitelji u crno u Hrvatskoj“, poručio je Franić.

Krešimir Planinić je naglasio kako su hrvatski zakoni o javnom okupljanju i remećenju javnog reda i mira nejasni po ovom pitanju, jer se izrijekom u njima ne navodi koji su to simboli koji vrijeđaju, a nisu navedeni niti komunistički niti fašistički simboli.

Naveo je Mađarsku kao europski primjer, koja je spomenute simbole zabranila, zatim i Poljsku koja je uz komunističko znakovlje dodatno zabranila i poricanje komunističkih zločina. Planinić je istaknuo kako je Poljska nedavno donijela zakon o brisanju imena ulica i trgova nazvanih po zločincima ili sudionicima komunističkog režima. Projekt "Domovina" traži da se to uradi i u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close