Bošnjački dužnosnici

Proganjaju nas kao '92.

Vijesti / Flash | 07. 05. 2015. u 10:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nemojte misliti da obični, normalni muslimani podržavaju bilo koga tko ima veze s terorizmom i prestanite nas izjednačavati s njima. Ovo postaje otvoreni lov na povratnike u RS i podsjeća nas na početak rata. Nemamo nikakav osjećaj sigurnosti, a povjerenje koje smo gradili poslije rata, nestaje'', napisao je Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA i zastupnik SDA u Parlamentu BiH osudio je jučerašnje akcije MUP-a RS i pozvao vlasti ovog entiteta da prestanu s progonom Bošnjaka, povratnika u ovaj entitet.

''Nas, Bošnjake, koji smo se vratili u Republiku Srpsku nakon etničkog čišćenja, genocida, masovnih ubijanja, sada sve tretiraju kao teroriste. Ova akcija od jučer, u kojoj je pretreseno 32 kuće, povratničke, nema nikakvog opravdanja. Bošnjaci su u strahu i osjećaju se kao 1992. godine'', napisao je Ahmetović i dodao kako ''mi ne podržavamo terorizam i također želimo da se sve tri strane osude i ograde od radikalnih pokreta u BiH''.

 

Pretresali vrtiće

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je kako se akcije ne mogu provoditi na ovaj način i da vlasti u RS-u moraju razmisliti jer bi posljedice mogle biti velike.

Ustvrdio je također da su jutros policijski službenici pretresali vrtiće u Srebrenici i Potočarima.

''Pretresati ormare u vrtićima, ne znam gdje ovo vodi'', naglasio je općinski načelnik.

Progon povratnika 

Ovakav pristup, navodi Ahmetović, da se ljudima koji nikad nisu ni ušli u džamiju pretresaju kuće, da se privode, ne donosi nikome ništa dobro.

''Osjećamo se kao pred početak rata. Da nas ponovo progone. Izjava ministra policije RS, Dragana Lukača, koju je dao nakon ubojstva u Zvorniku da će 'progoniti sve', sada se pretvara u akciju u kojoj neće progoniti samo osumnjičene za terorizam. Ovo se pretvorilo u progon svih povratnika Bošnjaka u RS. S ovim se treba prestati pod hitno, jer selektivan pristup može ugroziti mir u BiH'', napisao je Ahmetović napominjući kako je, kao bivši ministar sigurnosti BiH, upozoravao na potencijalne terorističke aktivnosti u BiH te podnosio izvještaje Ujedinjenim narodima i Europskoj komisiji.

''Stoga vas pozivam da prestanete s ovakvim aktivnostima dalje, da ne napadate obične, normalne povratnike u RS, jer se većina njih sada osjeća uplašeno kao 1992. godine, a ovakav pristup takozvanoj 'borbi protiv terorizma' ne donosi nikome ništa dobro'', naveo je Ahmetović.

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) je održao vanrednu sjednicu povodom masovnih pretresa kuća i uhićenja bošnjačkih povratnika od strane policije RS-a.

SDA je navela kako još jedanput ponavlja svoju bezrezervnu opredijeljenost za borbu protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma koja se mora voditi na zakonom propisan način i od zakonom propisanih institucija.

Pririsak na povratnike 

''To podrazumijeva da unaprijed postoji jasna sumnja na nedozvoljenu aktivnost, kao i uključenost i koordinacija s državnim strukturama za provođenje zakona. U konkretnom slučaju je jasno da je prekršen zakon, jer su izvršeni pretresi i uhićenja, a tek nakon toga se utvrđuje sumnja, a nadležne državne institucije uopće nisu bile uključene u ovu aktivnost'', navodi se u priopćenju SDA.

Dodaje se da sve ovo upućuje na zaključak "da se radi o zloupotrebi s političkim motivima, a s ciljem zastrašivanja povratničke populacije koja je već jedanput doživjela egzodus, zločin i genocid“. 

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić priopćio je kako pritisak na povratnike mora stati, a "aktualna vlast umjesto podjele fotelja mora osigurati mir u zemlji''.

Jerlagić najoštrije osuđuje uhiećenje povratnika u Srebrenici, pogotovo način na koji je to izvedeno, a "koji je usmjeren prije svega na zaplašivanje povratnika''.

Situacija može izmaknuti kontroli

''Pozivam aktualne vlasti, a prije svega Komšića i Izetbegovića da učine sve kako bi uspostavili mir u zemlji i vratili sigurnost među povratnike i sve stanovnike u manjem bh. entitetu. Ako se ozbiljno ne pozabave aktualnim događajima u Podrinju, situacija može izmaći kontroli i narušiti mir i stabilnost u zemlji'', smatra Jerlagić.

Navodi da se posljednji događaji u Zvorniku i Srebrenici moraju najozbiljnije razmotriti i "ne smiju se prepustiti neprijateljima Bosne i Hercegovine da uzimaju inicijativu dok se u Sarajevu dijele fotelje državnih kompanija''.

Podsjećamo, policija Republike Srpske u srijedu je izvršila pretrese 32 lokacije te privela osumnjičene za potporu terorizmu.

Kopirati
Drag cursor here to close