Ministar

Produžiti naplatu: U TV-pretplatu uključiti i kablovske operatere

Vijesti / Flash | 25. 03. 2015. u 14:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni državni ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić (SDP) ocijenio je da Vijeće ministara BiH nakon listopadskih općih izbora ne radi u punom kapacitetu što je zahtjev nove parlamentarne većine.

Stoga je ministarstvo na čijem je čelu predložilo da se na šest mjeseci produži odluka kojom se naplata RTV pretplate vrši putem telekom operatera, te je Hadžić izrazio nadu da će i kablovski operateri, koji imaju značajan broj pretplatnika, biti dio ovog jedinstvenog sustava.

''To znači da se prije svega treba promijeniti zakon. Vijeće ministara neće imati sjednicu narednih sedam ili deset dana zbog čega smo se dogovorili da produženje naplate na ovaj način bude inicijativa zastupnika kako bismo prevladali ovu krizu u kojoj se mogu naći javni RTV servisi i generalni javni sustav'', pojasnio je novinarima Hadžić.

Naglasio je kako krivica za nastalo stanje nije u Ministarstvu komunikacija i prometa, Vijeću ministara ili parlamentu nego je krivcem proglasio one koji nisu bili u stanju završiti započete stvari vezane za uspostavljanje korporacije u BiH.

''Zakonska obveza bila je da poslovni odbori javnih RTV servisa u BiH, dakle sve tri televizije, nađu način kako da uspostave korporaciju i pronađu najbolje rješenje za zakonski okvir za naplatu RTV pretplate po nekom novom i prihvatljivijem modelu'', rekao je.

Korporacija je, podsjeća Hadžić, trebala biti uspostavljena prije sedam godina što do danas nije učinjeno, kazavši da bi i proces digitalizacije trebao donijeti značajna sredstva.

Predloženo je privremeno rješenje, smatra Hadžić, te kaže da ukoliko svi ozbiljno ne shvate važnost ovakve situacije u pitanje dolazi održivost RTV sustava, odnosno prijeti mu urušavanje, što je, ističe Hadžić, i želja pojedinaca.

Istodobno, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će Prijedlog odluke o iznosu RTV pretplate uputiti Kolegiju doma na usuglašavanje, jer danas prilikom glasovanja predložena odluka nije dobila potrebnu entitetsku većinu zastupnika iz RS-a.

Povjerenstvo za promet i komunikacije Zastupničkog doma podržala je i Zastupničkom domu uputila na izjašnjavanje Prijedlog odluke Regulatorne agencije za komunikacije BiH da se RTV pretplata utvrdi u iznosu od 7,50 KM mjesečno.

Kopirati
Drag cursor here to close