Opasnost

Prodanović: Lokalnih izbora u Mostaru možda ne bude ni 2016. godine

Vijesti / Politika | 09. 02. 2016. u 12:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko u sljedećem razdoblju ne bude riješeno pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH o Gradu Mostaru postoji mogućnost da lokalni izbori budu održani u ovoj godini u svim drugim lokalnim zajednicama, odnosno općinskim i gradskim sredinama, a da ih u Mostaru ne bude već da se oni održe kada budu izmijenjeni Izborni zakon BiH i Statut Grada Mostara, upozorio je u razgovoru za agenciju Anadoliju Lazar Prodanović, član Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Naime, Interresorna radna grupa u sljedeća tri dana, počevši od sutra održat će svoju sjednicu na kojoj bi trebale biti utvrđene konačne izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i upućene na razmatranje u parlamentarnu proceduru. Usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH nužno je utvrditi do početka svibnja kada Središnja izborna komisija BiH treba donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

"Nemamo nikakve nove informacije u odnosu na dosadašnje stanje kada su u pitanju rješenja vezano za Grad Mostar. Ukoliko se budu pojavile na sastanku spremni smo o tome da razgovaramo. Ali nisam siguran da ćemo to imati na ovom zasjedanju Interresorne radne grupe.

No, vidjet ćemo još uvijek nije kasno. Imamo vremena da dođemo do dogovora. Mislim da bi ključni odgovor na ovo trebali da daju predsjednici HDZ-a BiH i SDA. Ukoliko se ne bude riješilo pitanje Grada Mostara do početka svibnja, odnosno u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona postoji opasnost da izbori u Mostaru ne budu održani", naveo je Prodanović.

Član Interersorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH navodi kako također, "postoji opasnost i što će se dogoditi nakon usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, jer je, potrebno izvršiti izmjene Statuta Grada Mostara".

"Ne znam kako je to moguće obzirom da je Gradsko vijeće Mostara raspušteno", naveo je Prodanović.

Naime, lokalni izbori u Gradu Mostaru nisu održani 2012. godine kada su oni provedeni i u ostatku Bosne i Hercegovine jer je godinu ranije, 2011. donesena odluka Ustavnog suda BiH kojom su dijelovi Statuta Grada Mostara koji se odnose na način izbora vijećnika u Gradsko vijeće suspendirani. S obzirom da nije bilo političkog dogovora oko izmjene Izbornog zakona BiH i Statuta Grada Mostara lokalnih izbora u gradu na Neretvi nije bilo, a dotadašnje Gradsko vijeće u listopadu 2012. godine prestalo je sa djelovanjem.

Na predstojećoj sjednici Interresorne radne grupe očekuje se da članovi zauzmu i konačan stav kada su u pitanju "politička pitanja u okviru Izbornog zakona BiH".

"Definitivno kada je u pitanju izborni prag ostat će sadašnje rješenje od tri posto, a i kada je u pitanju vlasništvo mandata neće biti promjena. Danas se održava u organizaciji Centralne izborne komisije BiH prezentacija u smislu promjena načina glasanja i različitih metoda pristupa u poboljšanju kao i eliminaciji ključnih primjedbi koji se odnose na biračke odbore. Nadam se da će i sa današnjeg sastanka neko rješenje biti prihvatljivo za članove Interresorne radne grupe ukoliko ih bude bilo moguće implementirati što bi bio pilot-projekt. Kada su u pitanju kandidacijske liste također, ne mislim da će se nešto bitnije događati, tako da ne vidim da će biti neke značajne promjene političke prirode unutar Izbornog zakona BiH. Naravno, to uključuje i presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. A, provedba presude Europskog suda za ljudska prava podrazumijeva prethodnu promjenu ustava. dakle, ni ta dva pitanja neće biti tretirana na ovom zasjedanju", naglasio je Prodanović.

On je naveo da smatra da će se uraditi značajan napredak u smislu poboljšanja tehničke prirode uključujući i rad biračkih odbora primjenjujući bilo koju od opcija, te da će se dosadašnji nedostaci otkloniti koliko je to moguće.

Kopirati
Drag cursor here to close