Minus i plus

Problem sa sabiranjem u Srebrenici

Vijesti / Flash | 04. 10. 2016. u 10:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima koje je sinoć iza 20.00 sati objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH na osnovu 77, 78 posto obrađenih biračkih mjesta, najviše glasova za mandate u skupštini Općine Srebrenica, 30,11 posto, imao je Savez nezavisnih socijaldemokrata, a Koalicija čiji su članovi Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH 24,22 posto.

Iza njih su po broju osvojenih glasova: Srpska demokratska stranka (14,51 posto), Demokratski narodni savez (8,70), Socijaldemokratska partija BiH (6,38), Partija demokratskog progresa (4,16), Pokret za preokret (4,01) i Srpska u sigurne ruke s 3,50 posto osvojenih glasova.

Duraković tvrdi da postoje nelogičnosti

Podaci Povjerenstva o izbornoj trci za načelnika Srebrenice, objavljeni sinoć nešto prije 20.00 sati, pokazivali su da je obrađeno 85,19 posto biračkih mjesta i da prednjači kandidat Mladen Grujičić (Zajedno za Srebrenicu) s 3.879 osvojenih glasova ili 70,22 posto, a da nezavisni kandidat Ćamil Duraković ima 1.631 glas ili 29,53 posto.

No, aktualni načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković u izjavi za Fenu nije želio prejudicirati rezultate izbora, ali tvrdi da postoje određene nelogičnosti u prebrojavanju glasova u Srebrenici.

''To ćemo naknado utvrđivati i pokrenut ćemo prijavu za dio nelogičnosti. Mladen Grujičić, prema našim analizama, ima oko tisuću glasova više nego sve srpske stranke zajedno, što indicira na neku nelogičnost. Želimo da se vreće otvore i da se listići stave na pregled Središnjem izbornom povjerenstvu na ponovno brojanje'', istaknuo je Duraković.

Poručuje također da treba sačekati glasove putem pošte i u odsustvu, jer ti glasovi, navodi, mogu promijeniti stanje na terenu.

Problem sa sabiranjem

''Ipak, ne bih ništa govorio unaprijed, bez obzira na ishod, bit će blizu i tijesno'', ocijenio je Duraković za Fenu.

Predsjednik Općinskog izbornog Povjerenstva Srebrenica Nermin Alivuković očekuje da će do kraja dana ili sutra biti objedinjeni svi rezultati glasovanja s 27 biračkih mjesta s područja općine Srebrenica.

''Pojedini birački odbori na području Srebrenice nisu radili svoj posao kako treba. Dakle, nisu izvršili određene matematičke operacije sabiranja. Rezultati koji su jučer objavljeni su preliminarni, a konačne rezultate utvrđuje CIKBiH'', kazao je Alivuković.

Istodobno, iz Centra javne sigurnosti Bijeljina je potvrđeno da policija u Srebrenici vodi istragu nakon prijetećih poruka kandidatu za načelnika te općine Mladenu Grujičiću, koji je prijavio Policijskoj stanici Srebrenica da je, 3. listopada, u 20.10 sati, od nepoznate osobe na svom Facebook profilu dobio poruku prijetećeg sadržaja.

''Po prijavi su postupili policijski službenici Policijske stanice Srebrenica koji su obavijestili nadležno tužiteljstvo, koje je zaključilo da se radi o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti'', navodi se u priopćenju Centra javne sigurnosti Bijeljina, uz navođenje inicijala prijavitelja.

Grujičić je također prijavio da je sa nepoznatog Facebook profila na profil svoje supruge dobio poruke koje su prijetećeg sadržaja.

Kopirati
Drag cursor here to close