Financijske malverzacije

Privedeni roditelji Tonyja Cetinskog

Vijesti / Flash | 30. 07. 2014. u 06:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afera "Cetinski" ponovo se pokreće, saznaje 'Glas Istre' iz "neslužbenih, ali dobro informiranih izvora", pozivajući se na činjenicu da su inspektori policijskog odjela USKOK-a u utorak ujutro došli u kuću Cetinskih u Rovinju i na saslušanje odveli Vinku Cetinski. Navodno je obavljen i još jedan pretres stana, a vjerojatno su tražili moguće dokaze vezane uz nove sumnje na djela za koja se Vinka sumnjiči.

Službeni izvori o tome za sada ne objavljuju ništa. U utorak oko 19 sati supružnici Cetinski su u pratnji policije dovedeni u Rijeku. U srijedu ujutro trebali bi biti ispitani u USKOK-u o najnovijim inkriminacijama - da su poticali djelatnike Porezne uprave na zlouporabu položaja.

Naime, dok je trajala istraga o malverzacijama oko kupoprodaje zemljišta za poduzetnika Danka Končara, trajao je i porezni nadzor nad tvrtkama u vlasništvu Vinke i Mirka Cetinskog, te svim njihovim osobnim prihodima i rashodima. Neslužbeno se doznaje da su se Cetinski našli na udaru istražitelja jer se sumnja da su uz pomoć djelatnika riječke porezne uprave pokušali lažirati porezne prijave. Uz njih su uhićeni i spomenuti poreznici.

Uhićene poreznike sumnjiči se da su zlorabili službu i ovlasti obrađujući njihove porezne predmete, tj. da su u dogovoru sa supružnicima Cetinski bez provjere, znajući da su dokazi o podrijetlu imovine nevjerodostojni, prihvaćali dokumentaciju koji su im ovi podnosili. Radilo se o poreznim prijavama tijekom 2011., 2012. i 2013. godine.

Mediji podsjećaju, protiv supružnika Cetinski već su podignute dvije optužnice zbog malverzacija za zemljištima u Istri kojima su, uz suradnike, oštetili tvrtku 'Kermas' Danka Končara za preko 140 milijuna kuna.

Prva optužnica koja je podignuta početkom veljače supružnike Cetinski tereti zajedno s poduzetnikom Dragom Radolovićem za zlouporabe u kupoprodaji nekretnina. U tom su slučaju navodno oštetili Končareve tvrtke za više od 90 milijuna kuna, na što su branitelji okrivljenih uložili prigovore. Druga optužnica supružnike, njihovog sina Mattea, te još osmero ljudi sumnjiči ta pranje novca kojim su Končara oštetili za još 52 milijuna kuna. 

Supružnici Vinka i Mirko Cetinski ispitani su danas u riječkom USKOK-u zbog poticanja na zloporabu položaja, te su porekli sve navode tužitelja, kazao je nakon ispitivanja riječki odvjetnik Goran Marijanović, koji zastupa Mirka Cetinskog.

Mirko Cetinski je, izlazeći iz zgrade USKOK-a, ruku vezanih lisičinama u pratnji policajca, novinarima izjavio da ga se "po 17 put pita jedno te isto", te da on isto odgovara tvrdeći da u ovom slučaju "nema apsolutno ničega". "To je hrvatski cirkus", rekao je Cetinski optužujući Edija Putignu, istarskog državnog odvjetnika, da želi sebi stvoriti popularnost na imenima Cetinskih, te da su sad uključeni i poreznici u to.

"Posao smo napravili apsolutno pošteno, ali oni misle da nas treba pokopati", kazao je Cetinski. Ostali podaci o ovom slučaju, s obzirom na to da ga vodi USKOK i dalje nisu službeno dostupni. Neslužbeno se, pak, moglo doznati da je riječ o slučaju vezanom uz istragu pokrenutu 2011. protiv bračnog para Cetinski, kasnije proširenom na sina Mattea, te njihove suradnike temeljem prijave poduzetnika Danka Končara.

On je tvrdio da su ga prevarili kupujući za njega nekretnine, te mu prikazujući da su ih platili osjetno više od tržišne vrijednosti. Na taj način, stoji u dvjema optužnicama proizašlim iz ove istrage, Cetinski su oštetili Končara za oko 150 milijuna kuna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close